Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Büfévacsora szilveszter éjjelére

Az év utolsó éjszakáját jobbára társaságban töltjük, jó hangulatban, ünnepelve engedjük el az elmúlt évet, és bizakodón nézünk az új esztendő felé. No de mit kínáljunk a társaságnak, mi kerüljön az ünnepi asztalra?

Ha vendégségbe megyünk, egyszerű a dolgunk: elég ha valamilyen sós aprósütivel vagy pogácsával, kencével készülünk és egy üveg pezsgővel. De ha mi vagyunk a házigazdák, érdemes egy gazdag és szép büféasztallal készülni. A hagyományos többfogásos vacsora nem igazán ideális szilveszterkor, hiszen sokkal kötetlenebb a társaság: érdemes az előre elkészített finomságokat mind kitenni, és hagyni, hogy mindenki kedve és ízlése szerint kiszolgálja magát.

A következőkben egy könnyen elkészíthető büfévacsorához mutatunk recepteket, vendégváró sós aprósütiket pedig itt találtok >>>

Tésztasaláta avokádóval

Hozzávalók:
50 dkg tollhegytészta
3 narancs
5 dkg rukola saláta
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál olívaolaj
2 érett avokádó

Elkészítés: A tésztát sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A narancsokat megmossuk, az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másik kettőt vastagon meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, felszeleteljük.  A rukolát leöblítjük, lerázzuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük.
Az ecetet simára keverjük az olajjal, a fokhagymával, a narancslével, csipetnyi sóval és borssal. Végül az avokádót is meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. 
A tésztát azonnal összeforgatjuk a naranccsal, a rukolával, az avokádóval és az öntettel. Salátástálban kínáljuk.

Fasírozott pikáns mártással

Hozzávalók:
2 szelet fehér kenyér
1 l tej
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj + a formához
50 dkg darált sertéshús
1 tojás
2 evőkanál felaprított zöldfűszer
A pikáns mártáshoz:
2 tojás
30 dkg majonéz
5 dkg túró
2 ecetes uborka
1 evőkanál kapribogyó
1 evőkanál felaprított snidling
1 evőkanál felaprított petrezselyem

Elkészítés: A kenyér héját levágjuk, belsejét a tejbe áztatjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Kiolajozunk egy kb. 25 cm hosszú pástétomformát. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A mártáshoz két tojást keményre főzünk.
Az olajat felforrósítjuk, megpároljuk benne a hagymát. A húst összedolgozzuk a tojással, a kinyomkodott kenyérrel, a zöldfűszerekkel és a hagymával. Sóval, borssal fűszerezzük.
A húsos masszát a formába nyomkodjuk, és a sütőben kb. 45 percig sütjük. Ha megsült, tálcára borítjuk. Hidegen, tálalás előtt szeleteljük.
Közben a mártáshoz simára keverjük a majonézt a túróval, belereszeljük a főtt tojást. Az uborkát és a kapribogyót apróra vágjuk, és az is a mártásba keverjük. Sóval, borssal, snidlinggel, petrezselyemmel fűszerezzük. A fasírozotthoz külön tálkában kínáljuk.

Olívás bagettek

Hozzávalók:
1 bagett
20 dkg zöld, magozott olajbogyó
25 dkg mascarpone
1 evőkanál finomra vágott snidling

Elkészítés: A bagetett ferde szeletekre vágjuk, és 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 5 percig pirítjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.
Az olajbogyók felét apróra vágjuk, a mascarponéval simára keverjük, sóval és a snidlinggel ízesítjük.
A kenyereket megkenjük a krémmel. A maradék olajbogyókat felkarikázzuk, és a kenyerekre rakosgatjuk. A snidlinggel díszítve kínáljuk.

Lazacos tallérok

Hozzávalók:
6 vékony szelet sokmagos barna kenyér (pumpernickel)
2 evőkanál vaj
1 evőkanál reszelt torma
6 salátalevél
10 dkg füstölt lazac
1 ág kapor

Elkészítés: A kenyérből pogácsaszaggatóval korongokat vágunk (de akár csak kisebb darabokra is vághatjuk). A vajat simára keverjük a tormával, és megkenjük vele a kenyérszeleteket. A salátát leöblítjük, szárazra töröljük, kisebb darabokra tépkedjük, és mindegyik kenyérre ráfektetünk egy salátalevelet. A méretre vágott lazacszeletekkel (rózsává is formázhatjuk) befedjük a kenyeret, és kaporral díszítjük. 

Töltött datolya

Hozzávalók:
16 friss datolya
10 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
1 csipet reszelt szerecsendió
1 csipet só
1 csipet őrölt fehérbors
1 evőkanál pisztácia vagy dióbél
1 teáskanál narancshéj

Elkészítés: A datolyák tetejét hosszában bevágjuk, kimagozzuk. A krémsajtot sóval, őrölt fehérborssal és a szerecsendióval ízesítjük. Nejlontasakba töltjük, sarkát kicsit levágjuk, és a krémmel a datolyákat megtöltjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
A pisztáciát vagy a diót összevagdaljuk, a datolyákra szórjuk, a narancshéjjal díszítve kínáljuk.

Pisztráng diómártással

Hozzávalók:
60 dkg friss pisztrángfilé (bőrrel)
5 dkg dióbél
1 paradicsom
2 citrom
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál csípős mustár
salátalevelek

Elkészítés: A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük. A pisztrángot leöblítjük, lapos tűzálló tálba fektetjük, sózzuk, borsozzuk, és ráöntünk 1 dl vizet. Lefedjük alufóliával, és kb. 20 perc alatt megpároljuk.
A diót összevagdaljuk, és serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, tányérra borítjuk.
A paradicsomot meghámozzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, az egyiknek a héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A citromlevet összekeverjük az olajjal, a mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a paradicsomot.
A halat óvatosan tálcára emeljük, rálocsoljuk a paradicsomos öntetet, megszórjuk a dióval és a citromhéjjal. A maradék, karikára vágott citrommal  és salátalevelekkel díszítjük.

Aszús vaníliakrém

Hozzávalók:
30 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dl tej
10-15 dkg porcukor
1 dl tokaji aszú
2,5 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1,5 dl málnaöntet (málnaszörp)

Elkészítés: A fagyasztott gyümölcsöket hagyjuk kiengedni.
A pudingport elkeverjük a cukorral és kevés tejjel, majd a maradék felmelegített tejbe öntjük, és közepesen sűrűre főzzük, hagyjuk kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, óvatosan a pudingba keverjük az aszúval együtt. Üvegtálba töltjük, hidegre tesszük.
Tálalás előtt a gyümölcsöket összekeverjük a málnaöntettel, és a hideg krémre öntjük.

Szilveszterre ajánljuk >>>

Szilveszteri és újévi babonás ételek >>>

Ezek is érdekelhetnek