Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Több tucat budapesti étterem tiltja ki a műanyag szívószálakat

default user icon
MME
Környezetvédelmi okokból 43 fővárosi vendéglátóhely csatlakozott a Szívószálmentes Augusztushoz, így ezeken a helyeken a vendégek nem kapnak automatikusan szívószálat az italukba.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány szívószálak száműzésére buzdító kampányának keretében 43 budapesti vendéglátóhely száműzi a szívószálakat. A vendégek kérésre legfeljebb PLA, vagyis lebomló szívószálat kaphatnak az italukba.

A műanyag szívószálak ugyanis valóban nagy problémákat okoznak, az óceánba kerülve komoly fenyegetést jelentenek az ott élő állatokra, például a delfinekre vagy a teknősökre. Egy szívószál pedig több mint 500 év alatt bomlik le, és még ekkor sem tűnik el teljesen.

Az alapítvány szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg. „Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi egyszerhasználatos műanyagot is könnyebben iktatja ki az életéből.” - mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője az Indexnek.

HOPPÁ! TÖBBÉ NEM IHATOD SZÍVÓSZÁLLAL A STARBUCKSOS KÁVÉT>>> 

9 SZABÁLY A KÖRNYEZETTUDATOS KONYHÁHOZ >>> 

5 KÖRNYEZETBARÁT, FILLÉRES TRÜKK, AMITŐL RAGYOG A KONYHA! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss