Budapest Dobos Cheesecake

default user icon
5/5
Budapest Dobos Cheesecake

Hozzávalók

  • 250 g Philadelphia krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 250 g mascarpone, szobahőmérsékleten
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 g tejföl
  • 170 g cukor
  • 20 g liszt
  • 70 g étcsokoládé
  • A tetőhöz:
  • 200 g cukor
  • 40 ml víz
  • 1/4 teáskanál citromlé
  • 200 ml tejszín, melegítve
  • A karamellszilánkokhoz:
  • 100 g kockacukor

Elkészítés

    A sütőt melegítsük elő 160 fokra, egy 20 cm-es kapcsos tortaformát vajazzuk ki, az alját pedig béleljük ki sütőpapírral. Lógjon túl a sütőpapír, így majd egyszerűen ki tudjuk venni a formából a tortát. Forraljunk vizet is, és keressünk egy magas falú, nagy tepsit (férjen bele a 20 centis tortaforma), ebben tudjuk majd vízgőzben sütni a tortát. A formánk külsejét 4-5-ször csomagoljuk be alufóliába.

    A tortához a tejfölt, a mascarponét és a krémsajtot elektromos habverővel krémesítsük kb 2 percig. Ez után adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a vaníliát, és ezt is keverjük el csomómentesre.

    Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden tojás hozzáadása után alaposan keverjük el.

    Ennek a keveréknek a felét tegyük át egy másik tálba, és keverjük hozzá az olvasztott csokoládét.

    Öntsük a sima keverék harmadát a forma aljába, majd kanállal tegyünk rá a csokisból is, nagyjából ennek is a harmadát, majd késsel kicsit húzogassuk a csokis keveréket szét, így lesz márványos a torta. Ezt még kétszer ismételjük meg.

    Tegyük a tortát a magas falú tepsibe, töltsünk bele körülbelül 2-4 centinyi vizet,  és így tegyük az előmelegített sütőbe 1-másfél órára. Akkor jó a torta, ha a széle kicsit felpúposodott, és ha megrázzuk, akkor csak a közepe mozog. Nem kell megijedni, amikor hűtjük ki, meg fog keményedni. Ha sütés közben kicsit jobban barnul, tegyünk rá alufóliát. A sütés elején ne sokat nyitogassuk, mert megrepdhet.

    Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük legalább 4 órára hűtőbe, de a legjobb, ha egész éjszakán át hűtjük. Hűtés után egy forró vízbe mártott késsel vágjuk ki a sajttortát a formából. Ez úgy a legegyszerűbb, ha a tortaforma oldalához feszítjük, és óvatosan végighúzzuk a torta oldalán a kést.

    Amikor teljesen kihűlt a sajttorta elkészíthetjük a tetőt is. A cukrot, a vizet, és a citromlét tegyük egy magas falú lábosba, és közepes lángon olvasszuk fel benne a cukrot. Ha ez megvan, akkor kevergetés nélkül (néha döntsük ide-oda a lábast, hogy mozgassuk
    a cukrot) főzzük addig, ameddig szép karamell színe nem lesz. Ha már kész, akkor lassan, apránként, óvatosan öntsük hozzá a meleg tejszínt. Bugyogni fog, szóval vigyázzunk, nehogy kifusson, és legyünk nagyon óvatosan, mert nagyon forró. Főzzük alacsony lángon ezt 8 percig, néha keverjük is meg. Vegyük le a tűzről, majd hűtsük 15 percig.

    Miután kissé kihűlt a karamelltető, kanállal merjük rá a tortára, majd egy spatulával vagy hosszú késsel, gyorsan oszlassuk el, hogy egyenletes legyen.

    A karamellszilánkokhoz a kockacukrot egy lábasban közepes lángon karamellizáljuk, majd öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe, és ezt is simítsuk el, hogy vékony legyen. Tegyük hűtőbe, hogy teljesen megszilárduljon. Ezután törjük kis darabokra, és díszítsük vele a tortát. Tároljuk hűtőben.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek