Keress receptre vagy hozzávalóra

Budapest bélszínszelet

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • 1 kg bélszín
  • 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 15 dkg libamáj
  • 15 dkg apróbb csiperkegomba
  • 1-2 közepes fej hagyma
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 1 db húsos zöldpaprika
  • 15 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 2-3 evőkanál libazsír
  • 2-3 dl húsalaplé
  • 15 dkg rizs
  • pár szem újkrumpli
  • őrölt bors
  • édes-nemes őrölt pirospaprika
  • A pácoláshoz:
  • 2-3 dl olívaolaj
  • 3-4 szál rozmaring
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt majoránna
  • őrölt gyömbér

Elkészítés

    1. A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és bepácoljuk (fogyasztás előtt 2-5 nappal előre érdemes, hogy az ízek jól összeérjenek)A bélszínt 8 egyforma szeletre vágjuk. A pácléhez 1-2 evőkanál olívaolajban elkeverjük a pácoláshoz szükséges őrölt fűszereket, majd ezzel a keverékkel alaposan megkenjük a hússzeletek mindkét oldalát egy kenőtollal vagy ecsettel.
    2. Egy hőáló tálba rakjuk a megkent bélszínszeleteket, közéjük tesszük a rozmaringszálakat, akár kettétörve, vagy csak a leveleit leválasztva a szárról. A maradék olívaolajjal felöntjük úgy, hogy ellepje a húst. Fóliával jó szorosan lefedjük, és a hűtőbe tesszük pár napra.
    3. A készítés napján a kolozsvári szalonnát és a paprikát felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a libamájat felcsíkozzuk, a gombát megfelezzük, majd felszeleteljük.
    4. A zsírban kisütjük a szalonnát, amikor már kellemesen megpirult, hozzáadjuk a hagymát, picit megsózzuk, hogy levet eresszen, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét és a felkockázott zöldpaprikát, felöntjük a húslével, elkeverjük, és lassan forraljuk, ameddig kellemesen sima pörköltalapot kapunk. Ha szükséges, az elfőtt levét pótoljuk még húslével, vagy akár egy kevés száraz fehérborral.
    5. Amikor a pörköltalap kész, beletesszük a szeletelt gombát, a libamájcsíkokat és a zöldborsót, megsózzuk, megborsozuk, készre főzzük. Amikor elkészült, egy tűzálló tálban betesszük a 100 fokra előmelegített sütőbe a ragut, hogy tálalásig melegen tartsuk. Amíg a ragu készül, a rizst megpároljuk, szintén melegen tartjuk.
    6. A húst csak frissen, közvetlenül a tálalás előtt sütjük meg. A korábban a pácléből kivett, szűrőben lecsepegtetett bélszínszeletek mindkét oldalát megsózzuk, enyhén megborsozzuk, majd a forró libazsírban mindkét oldalán átsütjük, és 1-2 percig pihentetjük.
    7. A krumplikat hájában megfőzzük, majd meghámozzuk, felkarikázzuk, és serpenyőben kevés olajon ropogósra sütjük. A krumplival, a rizzsel és félbevágott koktélparadicsommal tálaljuk a bélszínszeletet, mellé- illetve ráhalmozzuk a ragut.

Megjegyzés

Tapasztalatom szerint a hús sütésekor az angolosnak oldalanként 4-5 perc, a jobban átsütöttnek 7-8 perc szükséges, ez ízlés dolga, ki hogyan kedveli. Sütés közben a húst lehetőleg ne szurkáljuk, mert kiereszti ízletes levét.

A pácoláshoz használt olajat leszűröm, jól zárható üvegbe teszem, máskor is fel tudom használni, akár pácoláshoz, de más étel elkészítéshez is, hiszen kellemesen fűszeres, aromás. Én a köretként hozzáadott krumplit ebben az olajban szoktam kisütni.

Kicsit macerás, nem gyorsan elkészíthető étel, de mindenképpen megéri a fáradozást, hiszen nagyon finom ételt kapunk végeredményként.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin