Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bûche de Noël (fatörzs torta)

MME MME
1 4.8/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 1 kupaknyi citromlé
  • 20 dkg liszt
  • 4 kanál forró víz
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • A krémhez:
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 dl forró vízben feloldott 2 kávéskanálnyi instant kávé
  • 2,5 dl tejszín
  • A gomba díszhez:
  • 3 tojásfehérje
  • 5 evőkanál cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojássárgákat a cukorral és a citromlével 3 perc alatt robotgéppel kikeverem. Kanalanként hozzáadom a forró vizet, amivel szintén jól átkeverem. Beleszitálom a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot készítek, amit finoman hozzákeverek a masszához. Alufóliával bélelt kb. 30X30 cm-es tepsibe öntöm. Légkeveréses sütőben 125 fokon tűpróbáig sütöm.
Az elkészült tésztát konyharuhára borítom és feltekerem. Ha kihűlt, fél órára hűtőbe teszem, hogy megtartsa majd alakját.

A krémhez a tojást, a 3 tojássárgáját, a cukrot és a kávét robotgéppel alaposan összekeverem. Ha nem elég édes, még lehet hozzá cukrot tenni. Külön edényben verem fel a tejszínt, amit apránként a krémhez keverek. Vigyázni kell, nehogy összetörjön a hab!

A gombához 1 evőkanál cukorral kezdem felverni a fehérjéket, és csak fokozatosan adagolom hozzá a többi cukrot. Egy kicsi tepsibe alufóliát teszek, nyomózsákkal tönköket és kalapokat formázok. Egy kevés mázat hagyok, amivel majd sütés után össze tudom ragasztani a kalapokat a tönkökkel. 125 fokon 10-15 percig sütöm, amíg megkeményednek.

Összeállítás: A tésztát kitekerem, és megtöltöm a krém 3/4 részével.
Ferdén levágok egy darabot a rúdból, amit az oldalához illesztek. A maradék krémmel kívülről kenem meg a fatörzset, villával csíkozom, majd megszórom kakaóporral. A gombákat szorosan a fatörzshöz illesztem.

Ezek is érdekelhetnek