Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bubble tea, a gyöngyös tea

Egyre több teázóban és étteremben találkozni azokkal a miniatűr akváriumokra emlékeztető italokkal, amelyek nem csak színesek, hanem sokféle gyöngyöt tartalmaznak és gigantikus szívószál jár hozzájuk. Ez a bubble tea, azaz a gyöngyös tea.

A bubble tea karrierje a nyolcvanas években indult, s mára Ázsia egyik legkedveltebb italává vált. Többféle történet is kering a tea létrejöttéről, annyi biztos, hogy a múlt század nyolcvanas éveiben és Tajvanon született a bubble tea.

Az egyik történet szerint az éjszakai piacok kedvelt itala volt rövid ideig ez a hűs, jeges, tápiókagyöngyökkel megbolondított ital. Más feltételezések szerint Tajvan egyik városában, Taichungban kezdődött a bubble tea története, ahol a Chun Shui Tang teaház egyik alkalmazottja kísérletezésbe fogott. Az idősebb korosztály számára tökéletesen megfelelt a teaház korábbi kínálata, ám a közeli iskolába járó gyerekek számára valami újszerűvel szeretett volna előrukkolni.

A különféle meleg teák mellett az itallapra kerültek a hűtött, gyümölcsös, tea alapú italok is, amelyeket a gyerekek kifejezetten megkedveltek. Mivel az ital tökéletes összekeveréséhez alaposan fel kellett rázni a teát a sziruppal, így a tea tetején buborékok keletkeztek, s innen nevezték el az italt bubble tea-nek. Erre a buborékos jellegre erősített rá a nyolcvanas évek végén a teaház egyik munkatársa azzal, hogy a már bevált gyümölcssziruppal ízesített teát hirtelen ötlettől vezérelve a Tajvanon oly népszerű tápiókapudinghoz való gyöngyökkel gazdagította.

A bubble tea-nek rengeteg változata ismert. Eleve az alapot szolgáltató zöld vagy fekete tea sokféle lehetőséget ad, ehhez jönnek még a különféle gyümölcsszirupok vagy gyümölcslevek, amelyekbe azután belekerülnek a különböző méretű, más-más módon ízesített tápiókagyöngyök, illetve a különféle ízben készített, kockára vágott zselékocka.

Ezen kívül a teát készíthetjük tejjel, tejszínnel, sűrített tejjel, gazdagíthatjuk jégkockával, zúzott jéggel vagy épp friss gyümölccsel is. A gyöngyöző tea alapanyagai egészségesek, ízviláguk kellemes, a gyümölcslével töltött tápiókagyöngyök meg még izgalmasabbá változtatják.

A gyöngy színe változtatható, leggyakrabban áttetsző, enyhén tejes színű gyöngyök kerülnek a teába, de kedvelt a fekete gyöngyökkel vagy színes kis gömbökkel gazdagított tea is. A tea íze szinte bármilyen lehet, az alap tea ízét a legtöbb esetben felülírja a gyümölcsíz. A kedvelt ízek közé tartozik az áfonya, a jázmin, a kókusz, a mangó, a papaya, az eper, a licsi, a maracuja, a görögdinnye, a szőlő, a zöldalma vagy épp a kiwi.

Gyöngyökkel gazdag hűsítő teát otthon is készíthetünk. Semmi más dolgunk nincs, mint a gyöngyöket megfőzni, majd cukorszirupba tenni. Készíteni kell mellé még egy kedvünk szerinti teát, amit sűrű redukcióvá főzünk. Majd ki kell választani, milyen gyümölcslével vagy sziruppal szeretnénk elkészíteni.

Bubble tea tápiókagyönggyel

Hozzávalók:
3 evőkanál nagyobb szemű tápiókagyöngy
15 dkg cukor
1,5 dl víz
fekete tea
1l mangólé

Elkészítés: Egy kisebb lábasban 3 dl vizet forralok, majd ebbe teszem a tápiókagyöngyöket, amelyeket gyakori kevergetés mellett, közepes lángon nagyjából 10 percig főzök. Ezután a gyöngyöket leszűröm. Egy másik edényben 1,5 dl vizet forralok, amihez hozzáadom a kimért cukrot, és hagyom, hogy besűrűsödjön. Amikor már kellően sziruposodik, akkor egy tálba öntöm, majd a lecsöpögtetett gyöngyöket hozzáadom. Átkeverem és hagyom állni.
Fekete tealevelekből erősebb teát főzök, majd hagyom teljesen kihűlni, azután mangólével fellazítom, kevés tört jeget adok hozzá, és egy shaker segítségével összerázom.
A gyöngyöket (a sziruppal együtt) 4 nagyobb pohárba öntöm, majd a mangós teával felöntöm. Esetleg kevés sűrített tejet vagy tejszínt keverek még bele, és vastag szívószállal kínálom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss