Elkészítés: A brokkolit szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt puhára. Ezután szűrjük és csepegtessük le.
A tésztát szintén főzzük puhára enyhén sós vízben, majd csepegtessük le (arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl a tésztát).
A besamelmártáshoz hevítsünk fel 4 dkg vajat, majd szórjuk rá a a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemleszínűre (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg a liszt, csak éppen hogy világos zsemleszínű legyen). Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejet. Addig keverjük, hogy csomómentes legyen. Keverés közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik a mártás. Amikor már kellően besűrűsödött, vegyük le a tűzről, majd hagyjuk pár percig hűlni.
Ezután keverjük a besamelhez a maradék vajat és a tejszínt, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy sima, selymes állagú mártást kapjunk(én átszűrtem, de ettől el is tekinthetünk).
A megfőtt tésztát és a brokkolit tegyük bele egy nagyobb tálba, majd öntsük rá az elkészült besamelmártást. Óvatosan forgassuk össze.
Egy sütőformát vagy tepsit kenjünk ki alaposan vajjal, majd öntsük bele a mártással összekevert brokkolis tésztát. Reszeljünk rá ízlés szerint sajtot.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, míg a sajt ráolvad, és szép színt kap.
Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd kínáljuk.