Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Brokkoli a középpontban

Ha csak lehetséges, igyekszem szezonális fogásokat tálalni, minél változatosabban – az őszi hónapok zöldségei pedig szinte kínálkoznak a sokféle elkészítésre. Nemcsak vitamindúsak és színpompásak, de nagyon sokféleképp variálhatók.

A brokkolit nem csupán azért szeretem, mert tömör, haragoszöld rózsái gyönyörű átváltozáson esnek át, ha fazékba vagy sütőbe kerülnek, és olyan élénkzölddé alakulnak, hogy legszívesebben azonnal beleharapna az ember, de zamatai sokféle zöldséggel, mártással, kiegészítővel kombinálhatók.

A brokkolikrémleves, a csőben sült brokkoli már-már klasszikusnak számítanak, lepénybe, réteslapba vagy vajas tésztába töltve is nagyszerű. Most, hogy nagyon jólesik bekapcsolni a sütőt, egy kifejezetten könnyű, színes októberi variációban készítettem el – méghozzá úgy, hogy a szárát és levelét a köret részeként tálaltam. Semmit sem szabad kidobni, ami értékes, vitaminos és ízletes!

A zöldségek döntő része sütve sokkal ízletesebb, mintha fazékban főnének puhára, miközben jelentős részét elveszítik a bennük rejlő vitaminoknak. A brokkoli pedig igazi vitaminbomba – annyi ásványi anyagot és C-vitamint tartalmaz, hogy egy zamatos brokkolifogás falatozása közben a stressztől, komoly sportolástól igénybe vett szervezet is új erőre kap. Ráadásul a kalóriákat sem kell számlálnia annak, aki minden falatra fokozottan figyel.

A friss hozzávalók a forró sütőben teljesednek ki, és akár azonnal indulhatnak is az asztalra – jó kis rusztikus étel. A krémes köret pedig párhuzamosan készül, nincs időveszteség, csak zamatos lakoma!

Színes brokkoli a sütőből

Hozzávalók 4 személyre:
1 db közepes brokkoli (cca. 60 dkg)
2 db közepes méretű sárgarépa (cca. 25 dkg)
6-8 db közepes méretű húsos paradicsom
10 dkg fekete olívabogyó
A fűszeres olajhoz:
½ dl jó minőségű olívaolaj
1 kis gerezd fokhagyma préselve
¼ mokkáskanál őrölt chili
½ mokkáskanál szárított édesköménymag
½ citrom leve
só ízlés szerint

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom, a brokkolit nagyobb rózsákra szedem, a leveleit és a nem fás szárrészeket félreteszem. A paradicsomot forró vízbe dobva meghámozom, a magokat eltávolítom (zöldséglevesbe, mártásba kitűnő), félbevágom, majd negyedbe. A sárgarépát 1 cm vastag szeletekre vágom, az olívát kimagozom.

Egy nagy fazékban vizet forralok, sózom, és a brokkolirózsákat 2 percre beledobom. Gyorsan jeges vízbe rakom át, hogy megőrizzék zöld színűket. A sárgarépával hasonlóan járok el.
A fűszeres olaj  összetevőit csavaros tetejű üvegbe töltöm, alaposan összerázom.
A sütőt (légkeveréses) 200 fokra előmelegítem.

Egy tepsit alufóliával vagy sütőpapírral borítok, kenőecset segítségével vékonyan megkenem a fűszeres olajjal. Az előkészített zöldségeket elrendezem a tepsiben, az olajjal meglocsolom, és 25 percre beteszem a forró sütőbe.

Ehhez a zamatos és ropogós fogáshoz mindenképp kívánkozik valami kellemesen krémes köret. Amíg a zöldségek sülnek, elkészítem a zelleres zöldségpürét.

Zelleres zöldségpüré

Hozzávalók:
30 dkg lisztes burgonya
25-30 dkg zellergumó
5 dkg vaj
2 dl tej
a brokkoli szára és levelei
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
1 kis csokor bazsalikom
ízlés szerint őrölt szerecsendió, fehérbors, só

Elkészítés: A zellert és a krumplit meghámozom, nagyobb kockákra vágom, annyi vízben teszem fel főni, amennyi épp hogy ellepi. Sózom, hozzáadom a felaprított brokkoliszárat. 15-25 perc alatt puhára főzöm. A fűszernövényeket finomra aprítom (néhány szép levelet félreteszek a tálaláshoz.)
Ha még mindig túl sok víz maradt a zöldségeken, érdemes leszűrni, ha főzés közben elpárolgott, jöhet a tej, valamint a brokkoli levelei – egyetlen forralás elegendő. Félrehúzom a tűzhelyről, hozzáadom a vajat, borsozom, hozzáreszelem a szerecsendiót, ha szükséges, kevés sót adok hozzá. A petrezselyemmel és a bazsalikommal pürésítem.

Az illatos, színes brokkolis zöldségekkel tálalom – a zöldségek kívülről kissé karamellizálódnak, de még roppanósak maradnak. Igazi könnyű, színes októberi ebéd vagy vacsora!

Ezek is érdekelhetnek

Friss