Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Briós tésztába bujtatott meggylekvár

120 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 40 dkg liszt
  • 6 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 6 dkg vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • meggylekvár

Elkészítés

  1. A meleg tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár percig félretesszük futtatni.
  2. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, és hozzáadjuk az összes hozzávalót a felfutott élesztővel együtt. Alaposan összedolgozzuk, majd teljesen sima felületű tésztává gyúrjuk. Az elkészült tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és két órán keresztül kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, és vastag hengert sodrunk belőle, ebből pedig 18 darabot szeletelünk. A kis bucikat ismét átgyúrjuk, majd letakarjuk, és egy órán át kelesztjük.
  4. Egyenként kialakítunk a kezünkkel egy-egy nagyjából 10 cm-es körformát, a közepébe teszünk egy evőkanál meggylekvárt, majd összehajtjuk a tésztát, és a széleit szorosan összenyomkodjuk.
  5. Egy egész tojást felverünk, ezzel lekenjük a tészta tetejét, és 10-15 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 15-20 perc alatt készre sütjük, a tészta vastagságától függően.

Ezek is érdekelhetnek

Friss