Brassói aprópecsenye

default user icon
14 3.9/5

Hozzávalók

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 hegyes paprika

Elkészítés

    Előkészítés: A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
    Elkészítés: A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.

Megjegyzés

Tipp: Brassói módra (Brassó - Brasov - erdélyi város) készíthetünk szarvascombot, rakott káposztát vagy paradicsomsalátát. Az így elkészített aprópecsenyének nincs köze a városhoz. Papp Endre, a budapesti Mátyás Pince vezetője találta ki. Nem tudni, miért éppen így nevezte.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kiss Mónika 3 hónappal ezelőtt
Tettem bele még egy kávés kanálnyi őrölt köményt, fehérborsot, egy teáskanálnyi sűrített paradicsomot. Extra finom.
Bojcsuk Anna 4 évvel ezelőtt
Minden stimmel, csak a zöldborsó nem. Még az is, hogy ki találta fel (mint ahogy a Rákóczi túrós sem a Rákócziakról kapta a nevét....). Azt elfelejtetted leírni, hogy a klasszikus köret hozzá a kockákra vágott pirított v. sült burgonya, lehetőség szerint tálaláskor összekeverve a hússal.
Tőzsér Tünde 5 évvel ezelőtt
Én is mindig így készítem, nekem elképzelhetetlen borsó nélkül, akár ez az eredeti akár nem, nekem ez a brassói és én így szeretem.:-)
Babják Zsolt 5 évvel ezelőtt
Nagyon finomra sikerült!
Bognár Vendelné 5 évvel ezelőtt
Én borsó nélkül készítettem eddig, de ezután borsóval készítem mert így még finomabb. Köszönöm a tippet további sok sikert kívánok.Üdvözlettel Katka.
Bea 6 évvel ezelőtt
Minden jó,nagyon finom,de én a borsót kihagytam,először az alföldön találkoztam olyan brassóival amibe borsó volt,meg is lepődtem,kár vele elrontani.
Bekné S. Krisztina 7 évvel ezelőtt
Csatlakozom az elöttem szólóhoz. Az eredeti brassóiban NINCS SE ZÖLDBORSÓ SE ZÖLDPAPRIKA!!Én azt tanácsolnám a kezdő háziasszonyoknak hogy nem árt azért egy-pár hagyományos szakácskönyvet is forgatni.Ott biztos az eredeti van és nem az ami már egy kicsit \"tuningolt\".Persze azért ez is lehet finom de ha valaki az eredetit szeretné.....Ettől függetlenül nagyon tetszik a mindmegette mert sok receptet tanultam már innen.
Galambos Anna 7 évvel ezelőtt
Lehet ezt ragozni kérem, mindenki úgy csinálja, ahogy tetszik neki, azt rak bele amit akar, de akkor ne használja a "brassói" nevet, mert abban bizony nincs borsó, zöldpaprika sem lecsó! A baj csak akkor van, ha egy főzni nem tudó erre a receptre kattint rá, és azt hiszi, hogy ez az igazi, és vitatkozik, mert a "mindmegettén" olvasta! Hát ezért!
Andrea Fabbro 7 évvel ezelőtt
Zsírszalonnát kisütni, erre a natur 60dkg felkockázott combot. A hús külsejét kicsit lepirítani, mikor ez megvan húst kiszedni. A zsÍron cca. 3fej apróra vágott vörös hagymát üvegesre dinsztelni, felönt kevés víz, ebben kicsit párolni, majd rá vissza a húst, sütni, hozzáadni a 1 fej apróra vágott fokhagymát, borssal, pirospaprikával, sóval megfűszerezni (aki szereti majorannát is) jól összekeverve sütjük, ami után cca. egy ujnyi vízzel felöntve még pároljuk amíg meg nem puhul a hús. Kockára vágott burgonyát sütünk hozzá. Amikor elkészültek egybeöntjük őket, 2 gerezd fokhagymát összevágunk hozzákeverjük, pirospaprikával meghintve jól összeforgatjuk. Nagyon finom ízre, kiváló az illata, és csodálatos a színe is. Néhány kockára vágott zöldpaprika belefonnyasztva is kiváló hozzá.
Kara Szilvia 7 évvel ezelőtt
Kérem alássan, a zöldborsó nem képezi a brassói részét...no és tudtommal a zöldpaprika sem...Ezek a zöldborsós aprópecsenye alkotóelemei. Ellenben egy kanálka sürített paradicsom kell bele, és a szurokfű sem maradhat el.

Hasonló Receptek