Brassói aprópecsenye II.

default user icon
75 3.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 20 dkg hagyma,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
  • 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított),
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 hegyes paprika

Elkészítés

    Elkészítés:

    1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

    2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.

    3. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.

    4. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.

    1 adag: 2059 kJ/493 kcal

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Daroczi Gabor 3 évvel ezelőtt
Haha, Csupibaba, csak igy tovabb !!!!!!! Az ilyennek a hamburgernel jobb nem valo!!!!!
Daroczi Gabor 3 évvel ezelőtt
Ezt a ragut meg frissen szoktam elkeverni a kocka burgonyaval. Barhogyan is , a recept kivallo !!
Nagy Katalin 4 évvel ezelőtt
Nagyon finom, köszi a receptet! Nekem kicsit sok benne a hagyma, de legközelebb kevesebbet teszek bele. :)
Varsanyi Beata 4 évvel ezelőtt
ja es meg annyit hogy en a kisutott krumplit is belekevertem a vegen, tuti lett.
Varsanyi Beata 4 évvel ezelőtt
nagyon nagyon finom lett, koszi szepen a receptet
Lucian 5 évvel ezelőtt
Kb. 20 éve készítem ezt a kaját. Az eredeti recept : Lajos Mari - Zöldborsós aprópecsenye. Egyébként nagyon finom. Mi sült krumplit is kinálunk hozzá:)))
Dobos-Kupi Tímea 5 évvel ezelőtt
Sziasztok ! Kedves lasvegas777 ! Ételre nem szokás azt mondani : fúj. Pláne arra, amit rengetegen szeretnek, és mindenhol másképp főzik. Bár lehet hogy Te mesterszakács vagy, és a Te Brassóid mindenkiét \"veri\", de hidd el, biztos van, aki a Te főztödre mondaná hogy fúj, mégsem teszi, mert ennél kultúráltabb. Esetleg vedd Te is a fárdatságot, és írd meg a Te receptedet, hátha tanululnk valami újat. Egyébkén nagyon finom a recept alapján készített Brassói, köszönet a leírásáért !
Márkó Szilvia 5 évvel ezelőtt
Sziaztok! Minek ebbe zöldborsó? Fúj!! Az igazi brassói nem ilyen!!
liptai Nikoletta 5 évvel ezelőtt
www.borvacsora.info.hu/index.php?option=com_mycontent&task=view&id=442&Itemid=88
Szűcs Árminné 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Végigolvastam a hozzászólásokat, hátha megtalálom azt, ahogy az én édesanyám készítette, talán a második oldalon találtam egyet ami hasonlít. Szóval az én édesanyám a 104 híres magyar recept című szakácskönyvből készítette el, ha gondoljátok leírom, nekem ez az igazi és összekeverhetetlen Brassói aprópecsenye. 1.60 kg sertés szűzpecsenye, vagy felsál, 200 g sertészsír, 50 g tisztított vöröshagyma, 30 g paradicsompüré, 250 g füstölt szalonna, 1.5 kg. rózsaburgonya, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csomag petrezselyenzöld, 1/2 csomag metélőhagyma, 3 dl pecsenyelé, só, őrölt bors, őrölt szurokfű. A sertés szűzpecsenyét, vagy felsált ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, hideg vízben alaposan megmossuk, és félretesszük. A füstölt szalonnát vékony metéltre vágjuk serpenyőbe téve félig megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, őrölt szurokfűvel ízesítjük, és nyílt lángon, gyors tűzön állandó keverés mellett pirítjuk. Amikor a hús puhulni kezd, egy mokkáskanál paradicsompürét adunk hozzá, ezzel jól összepirítjuk, kevés csontlével felengedjük és tovább pirítjuk, hogy kevés szaftja legyen. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és hasábokra vágjuk, ropogósra sütjük. Leszűrjük, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, lazán a brassói aprópecsenyével összekeverjük. Nekem ez az igazi hamisíthatatlan. Anyósom viszont borsóval készíti, azt is szeretem, talán az gyorsabb verzió és azért is terjed el nagyon sok háztartásba, de ha igazán jót szeretnék enni, akkor így készítem el. Nálunk a családban én imádom a legjobban.

Hasonló Receptek

Magazin