Keress receptre vagy hozzávalóra

Bouillabaisse egyszerűen

Hozzávalók

  • 1,5 kg vegyes tengeri hal
  • 1 marék kagyló
  • 12 db garnélarák
  • 25 dkg paradicsom (érett, húsos)
  • 1 csipet sáfrány
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 fej hagyma (felszeletelve)
  • 1 szál póréhagyma (felkarikázva)
  • 1 db zellerszár (felszeletelve)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db bouquet garni (fűszercsokor petrezselyemből, babérlevélből, kakukkfűből)
  • 1 karika narancs
  • 1/2 tk köménymag
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 tk ánizslikőr
  • 6 szelet bagett
  • petrezselyem (a díszítéshez)

Elkészítés

    1. A halak fejét, uszonyát és farkát levágjuk. A fejekről eltávolítjuk a kopoltyúkat, mert ezektől keserű lehet a leves. A garnélákat megtisztítjuk. A halakról levágott részeket egy nagyobb edényben felöntjük 1,5 l vízzel, és felforraljuk. Közepes tűzön főzzük kb. 15 percig, majd leszűrjük, és az alaplevet felfogjuk.
    2. A kibelezett haltörzseket szeletekre vagy nagyobb darabokra vágjuk. A leforrázott, majd hideg vízbe dobott paradicsomokat meghámozzuk és feldaraboljuk. A tálkába szórt sáfrányra 1-2 ek forró vizet öntünk, és állni hagyjuk.
    3. A felhevített olajon a hagymát, a pórét és a zellerszárat puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszercsokrot, a levágott narancshéjat, a köménymagot és a hámozott paradicsomot, valamint a sáfrányt az áztatóvízzel együtt. Felöntjük a halalaplével, megsózzuk, megborsozzuk, felforraljuk, és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig.
    4. A kagylókat az edénybe dobjuk, és 6 percig főzzük. Ezután beletesszük a halszeleteket, és addig főzzük, amíg a kagylók kezdenek kinyílni. Az utolsó 2-3 percben hozzáadjuk a garnélákat is.
    5. A levesből szűrőkanállal kiszedjük a sűrűjét, és melegen tartjuk. A visszamaradt lét a paradicsompürével kissé beforraljuk. Végül megsózzuk, megborsozzuk, és az ánizslikőrrel ízesítjük.
    6. Tetszés szerint visszatehetjük a lébe a kiszedett sűrűjét, de külön is tálalhatjuk. Tetszés szerint frissen aprított petrezselyemmel megszórva, bagettel vagy pirítóssal kínáljuk.
A valódi marseille-i halleves minimum négyféle halat tartalmaz. Egyik legfontosabb fűszere a szép sárga színt adó sáfrány. Semmiképpen ne hagyd ki! Esetleg helyettesítheted a magyar konyha által kedvelt sáfrányos szeklicével.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin