Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borospince nélkül ér valamit az élet?

A jó bor igazi kincs, ezért kezelése kellő körültekintést igényel. Aki igazán kedveli a nemes nedűt, a palackok tökéletes tárolására is gondot fordít. Persze nem mindenki tudja az üvegeket valódi borospincébe rejteni, ahol a levegő páratartalma és az állandó hőmérséklet megóvja az italt a romlástól.

Mégse csüggedj, néhány évig otthonodban is érlelheted kedvenceidet, ha betartasz néhány szabályt.

1. Keresd meg a leghűvösebb és legszárazabb helyiséget a lakásban. Válassz északi fekvésű szobát, ahol ritkán hevül fel túlzottan a levegő és kevesebb a fény. Tökéletes tárolóhelyet persze nem fogsz találni, de néhány évig így is megfelelő minőségű marad az ital.

2. A dugó lélegzik, ezért a kiválasztott szobában nem szabad erős illatoknak szállni a levegőben. Óvd a bort az ételszagtól, parfümillattól, festékszagtól. A mostanában kedvelt illóolajok és füstölőpálcák illatát is magába szívhatja a palack.

3. Válassz sötét sarkot, mert a bor nem viseli el a közvetlen fényt – sem napét, sem lámpáét. A legjobb, ha ablaktalan helyiségbe helyezed őket, például a spájzba. Jobb híján takard le sötét anyaggal az üvegeket.

4. Az palackokat fektetve tárold, különben kiszárad a dugó, és a beáramló levegő gyorsan öregíti a nedűt. Egy állva felejtett üvegben néhány hónap alatt szinte biztos, hogy megromlik még a legnemesebb ital is.

5. A bornak nyugalomra van szüksége, ezért a polcokat tedd stabil helyre, és ne rendezgesd állandóan őket. Elég, ha 3–4 havonta óvatosan fordítasz rajtuk egyet. Felbontáskor se rázd a palackot, hogy a lerakódott borkő az üveg alján maradjon.

6. A tökéletes tárolási és fogyasztási hőmérséklet fehérbornál 8–10 °C, vörösnél 14–18 °C. Az ennél melegebb italt hűtsd be, mielőtt az asztalra kerül.

7. Ha tartozik a lakáshoz pince, körülbelül 70 százalékos legyen ott a páratartalom, hogy a dugó ne tudjon kívülről száradni. Ha túl száraz a levegő, tegyél néhány tálkába vizet az üvegek mellé. Ez utóbbi a lakásban is jó szolgálatot tesz.

Ezek is érdekelhetnek