A gombóchoz apróa kockázzuk a sonkát és a kenyeret, finomra vágjuk a petrezselymet és a zöldhagymát.
A tojást felütjük, hozzáadjuk a tejet és az olvasztott vajat, majd a kenyeret, a sonkát és a zöldfűszereket, és homogén masszává keverjük, végül belekeverjük a lisztet. Félretesszük pihenni.
A leveshez a pórét felkarikázzuk, vajon megdinszteljük, hozzáöntjük a bort és az alaplét, felforraljuk, 10-15 percig lassan főzzük.
Hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, és a pici vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A jégcsapretket és a céklát megtisztítjuk, felkarikázzuk, ha mutatósra szeretnénk készíteni, akkor kiszúróval formákat is vághatunk a szeletekből. Külön, sós vízben megfőzzük.
A szeletelt sonkát nagyon alacsony hőmérsékleten ropogósra sütjük. A sonkás masszából kis gombócokat formázunk, és forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a gombócokra merjük a levest, a főtt céklával és retekkel, valamint a sonka-chips-szel díszítjük.