LÁGY ÉS KENHETŐ SAJTOK
Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.
KECSKESAJTOK
Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.
FÉLKEMÉNY SAJTOK
Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.
KEMÉNY SAJTOK
Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmezán - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.
KÉK SAJTOK
Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.