Sajt és bor, a tökéletes vendégváró - de melyikhez milyet kínáljunk?

A bor és a sajt különlegesen jó házasságot alkot. Persze ez is attól függ, hogy milyen sajthoz milyen bort választunk.
LÁGY ÉS KENHETŐ SAJTOK

Nagy részük pasztőrözött tehéntejből készül. Savakban gazdag rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort kívánnak társul.

KECSKESAJTOK

Ezekhez a sajtokhoz a már hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok, illetve a nem gyümölcsillatú vörösborok illenek.

FÉLKEMÉNY SAJTOK

Többségük nyers tehéntejből készül. Magas alkoholtartalmú, savakban gazdag fehér- és vörösborokkal harmonizálnak.

KEMÉNY SAJTOK

Ezek a sajtok - pl. eidami, cheddar, parmezán - aromásak, savasak, kellemesen kesernyések. Hozzájuk a magas tannintartalmú borok ajánlhatók, mivel kiemelik a cserzőanyag tartalmat.

KÉK SAJTOK

Ezek a sajtok - pl. Roquefort, Stilton, Gorgonzola - zsírosak, nehezek, de gazdag íztartalmúak. Legjobban élvezhetők magas, természetes cukortartalmú fehérborokkal fogyasztva. Ennek a kívánalomnak leginkább a Tokaji aszú felel meg.

EGER VAGY SZEKSZÁRD? MOST KIDERÜL, HOL KÉSZÜL A LEGJOBB BIKAVÉR!
MINDET A BOROKRÓL!
Fröccs-szótár
Milyen az ideális borospohár?
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások