Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bor és kávé: mi a közös benne? Majdnem minden!

default user icon
MME
Savasság, utóíz, testesség, selymesség, keserűség, végtelen aromák kombinációja, termőterülettől függő ízjegyek. Nem, nem a borokról beszélünk, hanem a kávéról. Mert –mint megtudtuk– a két finom ital (majdnem) egy tőről fakad.
Kávézz és borozz!

A 25. Borfesztiválhoz kapcsolódó Boregyetemen Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete és Csorba Gábor sommelier megmutatta, hogy ez a fenti felsorolás igaz a kávékra is. A gasztronómia két fontos szereplőjének, a bornak és a kávénak az útja a cserjétől a pohárig, valamint a kóstolása és felhasználása is sok ponton találkozik.

Látogass el a Budapest Borfesztiválra, ahol ínyenc borok, finom kávé mellett gasztronómiai finomságokat kóstolhatsz és feltöltődhetsz a festői látképpel. Olvass tovább a programról itt >>> 

Mitől alakul ki az íz?

A kávé és a szőlő minőségét, ízjegyeit nagyban befolyásolja az adott termőterület, földrajzi elhelyezkedése, talajösszetétele. A szőlő szüretelésének időpontja a szőlő esetében a cukor és savtartalmát, a kávécseresznyénél pedig az aromák fejlettségét határozza meg. Mindkét feldolgozási folyamatnak fontos lépése az erjesztés, bár a bor esetében az élesztő, a kávénál az enzimek játsszák a főszerepet. Az erjesztés időtartama az érettségi szint, az éghajlat és a fajta függvényében változik. Ahogy a boroknál úgy a kávéknál is beszélhetünk Pure originról, amikor csakis egy adott termőterületről származó, egy adott fajtájú cserjéből készül a kávéőrlemény, illetve blendről - borok esetében a cuveé - amikor a kifinomultabb Arabica kávét és a markánsabb ízjegyű Robusta kávébabjait ötvözik. A kávékeverék megalkotása magas szakértelmet és tapasztalatot igényel, akárcsak a borok esetében.

Még egy hasonlóság

Ahhoz, hogy a kávébab és a szőlő ízvilága kibontakozhasson, az első esetében pörkölésre utóbbinál érlelésre van szükség. Nagy Zsolt, a Nespresso kávénagykövete elmondta, hogy a kávé pörkölése 10 maximum 18 percig tart, mely mértéke meghatározza a kávé keserűségének, savasságának, testességének, aromájának intenzitását. A folyamat során a kávébab színe zöldről egyre sötétebb barnává változik, miközben a szemek megduzzadnak és gázok szabadulnak fel. Ha rossz minőségű a kávébab vagy a pörkölés nem megfelelő, akkor könnyen kellemetlen, égett ízt kaphatunk. A borok esetében a fahordós érlelés, ami meghatározza a bor ugyanazon jellemzőit, mint a kávénál a pörkölés. A rossz hordó vagy a nem megfelelő érlelési időtartam ugyanúgy „odakozmált” ízt kölcsönözhet - mondta el Csorba Gábor.

Milyen a tökéletes kávé? Itt megtudhatod >>> 

Itt mindent megtudhatsz a kávéről >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss