Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bor, bogrács, Balaton - júliusi gasztrofesztiválok

Az igazi nyár beköszöntével megszaporodnak a gasztronómiai fesztiválok. A szezon sztárjai mellett ott várnak ránk a bográcsban főtt ételek, a pincészetek különféle nedűi, a vásárokkal, kóstolókkal gazdagított forgatagok, amelyek mind-mind jó célpontjai lehetnek a nyári kiruccanásainak.

2015. július 02-05. VinCE Balaton, Balatonfüred

Fiesztahangulat a balatonfüredi sétányon. A balatonfüredi Tagore sétányon a legjobb hazai borászatok jégbe hűtött frissítő borai kóstolhatók és izgalmas gasztrokínálat sorakozik fel, a pezsgő nyári éjszakákat pedig ingyenes koncertek indítják. A pezsgő nyári éjszakákat ingyenes koncertek indítják. A szervezők exkluzív programokkal is készülnek; a Kóstolószalonban borkülönlegességeket mutatnak be, a Balaton vizén jachtokon tartanak élménykóstolókat. A fesztiválozók sötétedés után meccsközvetítéseken szurkolhatnak és a kiállítók legjobb "meccskorcsolyáival" koccinthatnak a győzelemre és a nyár legszebb élményeire. A belépés ingyenes, kóstolópohár megvásárolható. A vendégek a VinCE Balaton ajánlásával a kiállító borászatok egy-egy borát egységes áron kóstolhatják végig.

2015. július 03-05. Derby és Gasztroangyal fesztivál, Budapest

A Gasztroangyal műsorának hősei és a magyar lóversenysport sztárjai egy közös, nagyszabású rendezvényen várják az érdeklődőket a hazai lóversenysport fellegvárában, a budapesti Kincsem Parkban. Ezzel a rendezvénnyel egy régi hagyomány éled majd újra, hiszen a századfordulón a lóversenyzés és a gasztronómia szorosan összekapcsolódott, és a társasági élet legrangosabb eseménye volt. Július első hétvégéje, a páratlan ízek és az izgalmas finisek ünnepe. Július első hétvégéjén a megújult Kincsem Park tradicionális lelátói alatt épül meg, a Gasztroangyal nézői által kedvelt termelők, borászok, éttermek és gazdák "színes városa". Meghívást kaptak mindazok, akik áldozatos munkájukkal, rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a hazai gasztronómia színvonalát magasra emeljék. A látogatók nemcsak az általuk készített termékeket kóstolhatják meg, hanem - akárcsak a múlt évben - bemutatókkal és tanácsokkal is szolgálnak az érdeklődők számára. Természetesen idén is, élőben számtalan étel elkészítését leshetik el mindazok, akik a gasztro-színpad eseményeit kísérik figyelemmel. Mindeközben a lóversenypályán hazánk és a régió legjobb versenylovai mérik össze erejüket és gyorsaságukat. A legjobbak beírják nevüket a lóversenysport aranykönyvébe.

2015. július 03-05. Nemzetközi gasztroblues fesztivál, Paks

Hazánk legrégebben és folyamatosan megrendezésre kerülő bluesfesztiválja ezúttal is különleges csemegékkel várja július első hétvégéjén a Paksra látogatókat. Az immár hagyományosan baráti, családi jellegű fesztivál a jól megszokott mederben folytatódik. A színvonalas koncerteket borbarát találkozó, a vasárnapi főzőverseny valamint a kuriózumnak számító templomi hangverseny kíséri.

2015. július 03-05. Szentendrei sörfesztivál, Szentendre

A három nap alatt több mint ötvenféle, elsősorban magyar kézműves és ízesített sörkülönlegességet, valamint belga és cseh söröket kóstolhatnak meg a látogatók. Koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal, gasztronómiai csemegékkel is várják az érdeklődőket a szentendrei Duna-korzón. A fesztivál díszvendége idén Csehország.

2015. július 04. Szekérfesztivál, Budapest

Egész napos India Fesztivállal várják a szervezők az érdeklődőket, színpadi programmal, zenei- és táncelőadásokkal, gyerekprogramokkal jóga-workshopokkal és persze indiai ételkülönlegességekkel. A rendezvény ingyenes és mindenki számára nyitott - vallási hovatartozástól függetlenül. Ez egy nagyon fontos mottója is egyben az ünnepségnek, hiszen a Szekérfesztivál az utóbbi években a vallási tolerancia szimbólumává vált Magyarországon.

2015. július 04. Balatoni halak napja, Balatonföldvár

Különleges élménynek lehet részese az, aki kilátogat a Keleti strandra ezen a napon.Egész nap: Halászati, horgászati eszközök kiállítása, akvárium balatoni halakkal, halételek, halsütő, játszóház, ugrálóvár, környezeti tanácsadás, balatoni és balatonföldvári totó, környezeti tanácsadás, balatoni társasjáték a Nők a Balatonért Egyesülettel, Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatkozása.

2015. július 04-05. Gönci Barack Vigasság, Boldogkőváralja

A Gönci Barack Vigasság meglepő módon a gönci barackról szól. Látszólag. Mert sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb éttermeinek barackos ételeiről, a legkiválóbb barackpálinkáról, bio barackszörpről vagy a helyi, irgalmatlanul finom barackos gombócról, lekvárfőzésről. Ez a két nap az, amikor az egyébként is csodás Zemplén nekidurálja magát, és a legszebb arcát mutatja a látogatónak. Boldogkőváraljára már a csodálatos vár, és a tájház miatt is bármikor érdemes elmenni, de július 4-5-én különlegesen színvonalas program várja a vendégeket. A szervezők alaposan megválogatják, hogy milyen előadót, kiállítót hívnak meg, így a tömegizlés és a gagyi nyomokban sem található meg a Gönci Barack Vigasságon. A program életre hívója a népszerű BESTILLO Pálinkaház, aki kóstolókat, pálinkatúrákat, pálinkafelismerő versenyeket hirdet a legbarackosabb júliusi hétvégére. Egész nap mesekönyvbe illő környezetben, jó levegőn lehet a gyermekekre szabott programokban válogatni.

2015. július 03-05. Balatonlellei juliális, Balatonlelle

Gasztronómiai fesztivál, kulturális programokkal a rendezvényparkban. Halászléfőző-verseny, főző-piknik, gyermekműsorok, folklór-est, zenés programok, koncertek sztárvendégekkel, operett-műsor és utcabál várja az érdeklődőket. A színpadi programok mellett egész hétvégén lellei borok, étkezési lehetőségek és kirakodóvásár.

2015. július 09-12. Bajai Halfőző fesztivál, Baja

Vasár- és ünnepnapok szinte nem múlhatnak el halászlé nélkül. Meg baráti összejövetelek sem, mert előbb-utóbb felveti valaki: nem főzünk egy jó halat? És főznek, főzünk. Bográcsban, ha egy mód van rá, fával tüzelve. Sok időbe, fáradtságba nem telik. Forrás után fél órával lehet merni a lét, tálalni mellé a kimondottan erre a célra gyártott tésztát. Nem csoda, hogy 1996-ban felmerült: a várossá nyilvánítás 300. évfordulóját közös bográcsozással ünnepeljék a főtéren és környékén. Nagy siker volt, hagyománnyá lett. A 300 éves város, 300 bogrács halászlé szlogen mára már nem járja. A város öregedett, a létszám pedig alaposan felduzzadt. Baja nemzetközileg ismert, a rekordok könyve által jegyzett halfőző fesztiválja valódi fiesztává lett. Július második szombatján évről évre közel kétezer helyi és vidéki alkalmi szakács vendégeli meg barátait halászlével a belvárosban. A fesztivál négynapos programsorozattá nőtte ki magát, mely több tízezer embert vonz.

2015. július 09-12. Egri Bikavér Ünnep, Eger

Az Egri Bikavér Ünnep országos hírnevet szerzett magának az elmúlt csaknem két évtizedben. A város legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye több tízezer borkedvelőt vonz évente. Olyan borfesztivál ez, ahol a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára. A négy napos Egri Bikavér Ünnep önmagában egy fogalom, egy hangulat, egy életérzés, melyet csak a helyszínen lehet átélni: a festői szépségű Érsekkert, a kiváló egri borok és a nedűkhöz készített étkek várják az Egerbe látogatókat.

2015. július 10-12. Tiszafüredi halnapok, Tiszafüred

A halnapok alkalmával ezúttal is halászlével, hagyományos főzőversennyel, háromnapos szórakoztató műsorfolyammal, változatos sportprogramokkal és meglepetés-sztárvendégekkel.

 

2015. július 11. Hajdú-ízek fesztiválja, Hajdúszovát

A rendezvény a Főzőversenyre alapul legfőképp. A főzőversenyen 3 tagú zsűri fogja bírálni a csapatokat, két kategóriában. A főzőverseny mellett egész napos kulturális műsor is lesz a színpadon, valamint Mesterségek Utcája, Gasztro Toto is. Kóstolni, kikapcsolódni, a hajúsági ízekkel ismerkedni.

2015. július 11. Aratónap és kakaspörköltfőző verseny, Jászapáti

Az Aratónap programjában minden évben nagy szerepet kap a hagyományos kézi aratási szokások, aratási eszközök bemutatása. A szervezők garantálják, hogy idén sem fog senki unatkozni, kicsik és nagyok egyaránt színes programok közül csemegézhetnek. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény egész napos lesz, ahol többek között játszóház, folklór műsor, borkóstoló, tombolasorsolás, népi játszótér, íjászat és kézműves foglalkozás nyújt szórakozást a kilátogatóknak. Hagyományos jászsági süteménybemutató, kürtőskalács, régi gépek bemutatója és eszem-iszom várja az érdeklődőket. Természetesen nem maradhat el a kakaspörköltfőző verseny sem, ahol kiderül, hogy a tűzgyújtást követően ki készíti el a legízletesebb falatokat a baromfiudvar ékességéből. Aratónap célja a hagyományok ápolásán túl az, hogy a fiatalok megismerjék nagyanyáink, nagyapáink hogyan gyűjtötték be a gabonát, az életet adó kenyérhez.

2015. július 17 – augusztus 02. Badacsonyi Bor7, Badacsony

A badacsonyi borok saját karakterrel bírnak. Nem véletlen, hogy a Badacsony borát az istenek nektárjának nevezik. A Badacsonyi Borvidék leghíresebb és legnevesebb borászatai gondoskodnak július utolsó két hetében arról, hogy az idelátogató vendégek az istenek nektárjának legjobbjait kóstolhassák. Az estét színpadi fellépők és előadók teszik színesebbé, akik mindenféle stílusban koncerteznek annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő szórakozási lehetőséget biztosítsanak. A badacsonyi bor és termelőinek ünnepe, kulturális és szakmai műsorokkal,
előadásokkal, folklór és könnyűzenei programokkal, kézműves bemutatókkal várja a vendégeket.

2015. július 17-08. Lipóti Kenyér- és Halfesztivál, Lipót

Kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel vár a V. Lipóti Kenyér és Halfesztivál, amely Nyugat-Dunántúl kiemelt rendezvénye. Az ingyenes fesztivál ideje alatt számtalan hagyományőrző programmal várják a szervezők a közönséget. A Lipótra látogatók megismerkedhetnek községünk természeti kincseivel és a Szigetköz ősi mesterségeivel is.

2015. július 17-18. Rosé Fröccs Fesztivál, Villány

A borvidéken ötödik alkalommal rendezik meg a népszerű Rozé Fesztivált, amely az ország egyik legvidámabb és legszínesebb borfesztiválja. A rendezvény fénypontja - a koncertek, gasztronómiai- és sportprogramok mellett - kétség kívül a RozéMaraton, azaz ''1000 hosszúlépés'' Villányban, jelmezes futóverseny, ahol a jelentkezők karneváli hangulatban a rozé színét idéző ruhadarabokban, rozé fröccs frissítők kíséretében futják végig a 3 km-es távot.

2015. július 23-27. Vonyarci boros forgatag, Vonyarcvashegy

A korábbi évekhez hasonlóan az ízletes borok, finom falatok mellett színes kulturális programmal is várjuk kedves vendégeinket. Lesz operett, tánc, de itt lesz Sihell Ferry és Henna, valamint élő koncertet ad majd a Lord zenekar és az Ocho Macho. Az utcabálokon a Helios zenekaron kívül - először a forgatag történetében- bemutatkozik a helyi érdekeltségű Gin Tonic együttes is.

2015. július 31 – augusztus 09. Balatonlellei borhét, Balatonlelle

A Balatonlellei Borhét Villáműző Szent Donátnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezik meg a lellei szőlősgazdák minden év augusztusában a Balatonlellei Borhetet. A Balatonlellei Hegyközség tíz napos borfesztiválja, folklórműsorokkal és kísérőprogramokkal a rendezvényparkban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss