Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bolti tejeskávé-teszt: a legdrágább és legmenőbb márka termékei az utolsó helyeken végeztek!

default user icon
MME
A nyári szabadság és pihenés után szeptemberben általában új lendületet veszünk, hiszen kezdődik az iskola, belevetjük magunkat a dolgos hétköznapokba. Az állandó rohanásban sokszor nem jut idő a kávéfőzésre, a boltok polcain azonban sokféle kész tejeskávét találhatunk, melyek nagy segítségünkre lehetnek ilyenkor. Ezt az egyre népszerűbb termékkört vette most górcső alá a Nébih, és a Szupermenta csapata le is tesztelt 28 bolti tejeskávét.

A Szupermenta összesen 28 tejeskávét vizsgált: üveges, műanyagpalackos, papír- és fémdobozos, illetve poharas termékeket teszteltek. A tejeskávék között 8 pasztőrözött, 4 nagyon magas hőmérsékleten hőkezelt (ESL) és 16 ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) termék volt.

A Nébih laboratóriumaiban ez alkalommal is elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat. Sor került a mikrobiológiai vizsgálatokra, valamint ellenőrizték - többek között - a termékek zsír-, édesítőszer és laktóztartalmát is. E szempontok szerint mindent rendben találtak a szakemberek.

A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor- és fehérjetartalomra vonatkozó jelöléseket, és a laktózmentesség jelölésének ellenőrzése sem maradhatott el. A szakértők ezek vonatkozásában is mindent rendben találtak.

Tizenhat termék esetében azonban akadtak egyéb jelölési hibák.

Gond volt a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és a termékek megnevezésével is. Két tejeskávé esetében az előállításhoz használt aroma E 150d szulfitos-ammóniás-karamell adalékanyagot tartalmazott, az aromával bevitt színezéket azonban a tejeskávé csomagolásán nem tüntették fel. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki. Hatósági eljárás indult továbbá az aroma forgalmazója ellen is a megtévesztő és hiányos termékspecifikáció miatt, akit ennek okán élelmiszerlánc-felügyeleti bírság fizetésére kötelez a Nébih. A bírságok várható összege együttesen mintegy 850.000 forint.

Ez volt a legfinomabb!

A tejeskávék hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat, melynek során szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.
Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 28 tejeskávét kóstolhattak meg. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a tejeskávékat:

  • A külső megjelenést, színt tekintve a termék tejes ízesítésű kávéra jellemzően drappos-barnás színű. Egyenletes és megfelelően élénk színárnyalatú, jellegzetes megjelenésű.
  • Az állományt illetően a termék egynemű, jellemzően hígan folyó, selymes, pehelykiválástól, felfölöződéstől és üledéktől mentes.
  • A termék illata megfelelő, ha tejes ízesítésű kávéra jellemző, kellemes aromás-karakteres, a feketekávénál lágyabb illatú, tiszta, idegen szagtól mentes. Az esetlegesen hozzáadott ízesítőanyagok (vanília, karamell stb.) a termék élvezeti értékét növelik, de jellegzetes illatát nem nyomják el.
  • Íze jellegzetesen tejeskávéra emlékeztető. A kávé ízére jellemzően aromás-zamatos, megfelelően édeskés, enyhén kesernyés, tiszta, harmonikus. A tej íze megfelelően lágyítja, krémesebbé-selymesebbé teszi a kávé karakteres ízét. Idegen íztől mentes. Az esetlegesen hozzáadott ízesítőanyagok (vanília, karamell stb.) a termék élvezeti értékét növelik, de jellegzetes ízét nem nyomják el.

A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz volt, melyben a Penny Ready Latte Cappuccino vitte a pálmát. A második helyezést a NÖM Café Espresso nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Parmalat Caffé Latte Cappuccino léphetett fel.

A tesztben résztvevő 6 laktózmentes tejeskávénak külön rangsort állítottak fel. Ebben a versenyben a kóstolók tetszését leginkább a Magic Milk Jegeskávé nyerte el, második lett az Amaroy Caffé Latte Macchiato, harmadik helyen pedig a Mizo Cappuccino végzett.

Meglepő módon a legdrágább, és világszerte igen népszerű Starbucks termékek sem laktózmentes, sem pedig a klasszikus tejeskávék versenyében nem szerepeltek jól: a klasszikusok között a 13. és 15., a laktózmentes rangsorban az utolsó helyre kerültek.

A részLetes teszteredményeket megtaláljátok a SZUPERMENTA OLDALÁN! >>> 

Ezek is érdekelhetnek