Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk az olívaolajon, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, az apróra vágott szárzeller, valamint a fokhagymát, és pár percig pirítjuk együtt.
Hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a paradicsompürével. Sóval, borssal, valamint a szárított zöldfűszerekkel ízesítjük. Ha szükséges, kevés vízzel felöntjük.
A zsemlék tetejét levágjuk, a közepét kinyomkodjuk a szélére, hogy egy kis üreget kapjuk. A zsemlék aljában egyenletesen elrendezzük a felkockázott sonkát, az előre kifőzött makarónit, végül pedig a bolognai ragut.
A zsemléket megszórjuk a reszelt sajttal, a tetejükre kevés tejfölt kanalazunk, majd egy tepsibe rendezzük őket. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig sütjük őket, amíg a sajt megpirul a tetejükön.