Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bolognai szósz télire

60 perc
bonyolult
olcsó

Elkészítés

Elkészítés: A paradicsomot apró kockára vágjuk, megfőzzük és kipasszírozzuk. A paradicsomlét félretesszük.

A lereszelt vöröshagymát kevés olajon megfuttatjuk. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellergumót és a fokhagymát lereszeljük, és a vöröshagymához keverjük. Pár percig együtt pároljuk, majd hozzáöntjük a paradicsom levét.

Fűszerezzük cukorral, asztali sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, rozmaringgal, bazsalikommal. Összeturmixoljuk, hogy krémesebb állagú legyen. Kb. 20 percig főzzük.

Az előre kimosott, forrásban lévő vízbe állított, 3 dl-s üvegekbe töltjük.
5-6 db kis üveg kell hozzá. Pici szalicillel vagy nátrium-benzoáttal tartósítjuk.

Lezárjuk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Azért említettem meg az asztali só fontosságát, mert téli eltevéshez a többi só alkalmatlan.

Amikor előveszünk egy üveg szószt, ne felejtsük el az oreganót. A készítés során a darált húshoz tehetjük.

Ugyanezt a szószt használhatjuk milánói (gombás) tészta készítéséhez is. De akkor már nem fontos az oreganó.
- onyxchela

Ezek is érdekelhetnek