Bolognai spagetti

default user icon
12 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 40 dkg spagetti
  • 4 dkg parmezán vagy azt helyettesítő más reszelt sajt
  • A mártáshoz:
  • 1 fej hagyma
  • 1 sárgarépa
  • kevés zellerzöld
  • 1 húsleveskocka
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 25 dkg darált marhahús
  • 7 dkg paradicsompüré
  • 1 babérlevél
  • bors
  • cukor

Elkészítés

    Elkészítés: A hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, felaprítjuk, a zeller zöldjét finomra vágjuk, a leveskockát feloldjuk 3 deciliter forró vízben.

    Felhevítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a zöldséget, hozzáadjuk a paradicsompürét, a babérlevelet, a húslevest, a darált marhahúst, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk csipetnyi cukorral, és időnként megkeverve 30-40 percig pároljuk.

    A spagettifőzés olasz módja: marokra fogva beleengedjük a végét a forró vízbe, s ahogy megpuhul, fokozatosan utánaengedünk, mindaddig, amíg a csomó vége belecsúszik a vízbe anélkül, hogy eltörne. Ha megfőtt, leszűrjük, s lehetőleg mindenkinek a tányérjába külön tálaljuk, így a húsos mártást ráöntve, reszelt sajttal megszórva szebben mutat és jobban ízlik.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Maja 2 évvel ezelőtt
Finom lett, bár én telenyomtam plusz fűszerekkel (oregáno, bazsalikom, kakukkfű, pirospaprika, majoranna), mert mi nagyon fűszeresen étkezünk. Viszont nekem nagyon kevés lett benne a sűrített paradicsom, és sajnos nem volt több itthon. Összességében jó szívvel ajánlom répástól és zellerestől :)
Jeney Zsuzsanna 3 évvel ezelőtt
Én nagyon szeretem benne a répát és a zellert, ne hagyjátok ki :)
Vig 3 évvel ezelőtt
Lányok! A receptben zeller zöldje van, ti a gumóját írjátok. most akkor melyiket kell beletenni?
Avar Krisztina 5 évvel ezelőtt
Biztosan finom, de nekem hiányzik az oregáno, bazsalikom, esetleg kakukkfű.
Fekete Ildikó 5 évvel ezelőtt
Finom lett, de szerintem a szalonna teljesen felesleges bele, abszolút kihagyható.
dr. Görgey Anna 6 évvel ezelőtt
Kipróbáltam, és nagyon fincsi lett :) Bár diszkréten hallgatott róla a recept, hogy mit csináljak a szalonnával :)
Schuller Emil 7 évvel ezelőtt
Hát igen! Ahány ház, - annyi konyha, ha - ha! A zöldségek, - ha valóban telt ízeket akarunk, akkor elmaradhatatlanok! (Már ami a répát és a zellert illeti! És nem angol zellert, mert ez olasz étel lenne eredetileg! Tehát sárgarépa, zellergumó, esetleg fehérrépa, borjú vagy fiatal marha húsa nagyon apróra vágva, vagy darálva, - ki hogyan szereti! Én az olasz szalonnát a mi kitűnő, jó húsos kolozsvári szalonnánkkal helyettesítem, amit pici csíkokra vágva teszek a raguhoz!A raguból nem hiányozhat a már nálunk is kaphptó, és nem is drága eredeti olasz hámozott paradicsom konzerv!) Én a kész ragut egy jó evőkanál cukorral megszórom, és tejszínnel selymesítem! Nos ezt a ragut teszem az al dente főzött tésztára, mely lehet spagetti, makaróni, penne, vagy akár széles metélt is! Ha nincs parmezánunk, akkor nyugodtan megszórhatjuk másfajta sajttal is, egy a lényeg, - jó bőven! Hát - jó étvágyat!
Maróthy Enikő 7 évvel ezelőtt
Én úgy tanultam Olaszban, hogy sárgarépa és zeller szár( nem gumó és nem levél) reszelve vagy darabolva kell bele. Mondjuk én nem teszek bele szalonnát mert nem szeretjük. Érdemes sokat csinálni mert nagyon finom és gyorsan fogy.
liszizsuzsika 8 évvel ezelőtt
A híres, Londonban élő olasz séf, Carluccio bemutatta a TV paprikán, milyen a hagyományos bolognai mártás. Csak paradicsom, hagyma, só, bors és fokhagyma van benne, nagyon sokáig kell nagyon kis lángon masszává főzni. Szerintem ez olyan, mint pl. a pizza. Ahány ház....
Orosz Ferencné 12 évvel ezelőtt
Nagyon finom a zeller és a sárgarépa, de én reszelve teszem hozzá ( zeller gumó nem levél ) istenien megbolondítja.

Hasonló Receptek

Magazin