Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bojtárlegény kedvence

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 db sertés rövidkaraj szűzérméjével
  • 30 dkg sertésvelő
  • 30 dkg sertésmáj
  • 10-12 szelet húsos szalonna
  • 15-20 dkg friss erdei gomba (csiperke is használható)
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • 1 db tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál libazsír
  • őrölt bors
  • ételízesítő
  • liszt
  • ketchup
  • majoránna
  • csombor
  • citromlé
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

    Elkészítés: A szűzérmés sertéskarajt kicsontozom, a csontot félreteszem, egy csontleveshez ideális, ha nem használom fel azonnal, lefagyasztom. A karajt és a szűzérmét azonos számú szeletekre vágom, mindkettőt körben kissé bevagdalom, gyengén klopfolom, sózom, borsozom, állni hagyom.

    A sertésvelőt citromos-ételízesítős vízben leforrázom, lehártyázom. A májat átöblítem, elkaparom, hozzáadom a velőhöz. Beleadom a tojást, a zúzott fokhagymagerezdeket. Sóval, borssal, majoránnával és csomborral ízesítem, alaposan összedolgozom. Ha túl híg lenne, igény szerint zsemlemorzsával szilárdítom.

    Előveszem a befűszerezett karajszeleteimet, megforgatom őket lisztben, majd egy serpenyőben felhevített libazsíron hirtelen fehéredésig sütöm mindkét oldalát. Kiemelem a hússzeleteket a serpenyőből, egy lábasba teszem, felöntöm a borral, annyi vízzel, ami ellepi, ételízesítő hozzáadásával omlósan puhára párolom takaréklángon.

    A fűszerezett szűzérmeszeleteket körbetekerem a szalonnaszeletekkel, hústűvel vagy fogvájóval rögzítem, zsírban rózsaszínűre sütöm, kevés borral és vízzel puhára párolom. Tálalásig melegen tartom.

    Mindezek közben kevés zsíron ízlés szerint fűszerezve, kortynyi borral felengedve megpárolom a felszeletelt erdei gombámat, kellemes állagú raguvá.

    A velős-májas fűszerekkel összedolgozott masszámból a hússzeleteim számával megegyező mennyiségű fasírtszerű pogácsát formázok, a maradék zsíron mindkét oldalán átsütöm.

    Adagonként, tányérra tálalom. Hasábburgonyát sütök mellé, ezt adom a tányérra először, erre helyezem a sült-párolt karajszeletet, következik a velős-májas pogácsa, majd a tetejére a baconban sült szűzpecsenye. Az egészet meglocsolom a gombás raguval, aki kedveli, annak ketchuppal meglocsolom.

    Frissen szeletelt paradicsommal, uborkával, ízlés szerinti savanyúval (káposztasaláta, csalamádé megy hozzá nálunk) tálalom.

Megjegyzés

A recept alapját a palóc konyháról készült írásom kutatómunkája közben találtam, de természetesen azon rengeteget módosítottam, saját szám ízére formáltam.

Nanasnani
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin