Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bogyós gyümölcsös-francipán pite tönkölybúzalisztből

default user icon
Bogyós gyümölcsös-francipán tönköly pite

Hozzávalók

  • 120 g fehér tönkölybúzaliszt
  • 30 g porcukor
  • 110 g vaj
  • 35 g málnalekvár vagy más bogyósgyümölcs-lekvár
  • 50 g mandulaliszt
  • 50 g aranybarna nádcukor
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db tojás
  • 150 g friss vagy fagyasztott, vegyes bogyós gyümölcs

Elkészítés

    Tegyük a lisztet egy nagy tálba, majd ujjbegyeinket használva dolgozzunk bele 60 gramm hideg vajat, míg a keverék morzsaszerűvé válik. Keverjük hozzá a cukrot. Adjunk hozzá elegendő mennyiségű jéghideg vizet, cseppenként, hogy sima tésztát kapjunk. Nagyjából egy evőkanálnyira lesz szükség. Takarjuk le folpackkal és pihentessük 1 órán át a hűtőben.

    Melegítsük elő a sütőt (villany: 180 C fok, gáz: 4-es fokozat), és kenjünk ki egy 16 cm átmérőjű piteformát.

    Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra. Fektessük a formába, a kilógó széleket vágjuk le. Tegyünk a formába sütőpapírt és helyezzünk rájuk sütőbabot. Süssük 5-10 percig 180 fokon, majd távolítsuk el a sütőpapírt és a babot, és további 3-5 perc alatt süssük a tésztát aranyszínűre. A formában hagyva tegyük rácsra hűlni.

    Kenjük meg málnalekvárral a kihűlt tésztakosár belsejét.

    A töltelékhez robotgép segítségével habosítsuk fel a cukrot a maradék vajjal egy nagy tálban, és verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a darált mandulát és a tojást, és keverjük krémesre. Kanalazzuk a masszát a tésztakosárba, és simítsuk el a tetejét.

    Szórjuk a gyümölcsöket egyenletesen a krém tetejére, majd süssük 40-50 percig 180 fokon légkeverés nélkül, amíg levegős textúrájú, szilárd és kissé barna lesz. Tegyük egy rácsra hűlni, majd tálaljuk tejszínnel vagy creme fraîche-sel.

Megjegyzés

Recept és fotó: Nagyi titka

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin