Keress receptre vagy hozzávalóra

Bögrés sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 5 bögre finomliszt (62 dkg)
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 1 ek zsír (puha)
  • 1 bögre tejföl (20%-os, kb. 23 dkg)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 1/4 bögre tej
  • 2 db tojás
  • 20 dkg reszelt sajt (vagy köménymag, szezámmag)

Elkészítés

    1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy evőkanál langyos tejbe, felfuttatjuk, majd egy villával az összes hozzávalóval összekeverjük, és kézzel sima tésztává gyúrjuk. Ha tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. 
    2. Lisztezett felületena lehető legvékonyabbra nyújtjuk, majd feltekerjük, és jobbról-balra egymásra hajtjuk a végeit, és egy műanyag tálban lefedve egy pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 
    3. Sütés előtt ismét vékonyra nyújtjuk, majd még egyszer hajtogatjuk: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
    4. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól 2-3 cm-re, a tetejüket megkenjük tojássárgájával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), megszórjuk reszelt sajttal, és további 20 percet kelni hagyjuk, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin