Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bögrés sajtos pogácsa

Hozzávalók

  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1/4 bögre tej
  • 5 bögre finomliszt (62 dkg)
  • 20 dkg vaj (puha)
  • 1 ek zsír (puha)
  • 1 bögre tejföl (20%-os, kb. 23 dkg)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2 db tojás (+ a kenéshez)
  • 20 dkg reszelt sajt (vagy köménymag, szezámmag)

Elkészítés

    1. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 ek langyos tejbe, felfuttatjuk, majd egy villával a sajton kívül az összes többi hozzávalóval összekeverjük, és kézzel sima tésztává gyúrjuk (ha tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá). 
    2. Lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, majd feltekerjük, és jobbról-balra egymásra hajtjuk a végeit, és egy műanyag tálban lefedve egy pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 
    3. Sütés előtt ismét vékonyra nyújtjuk, majd még egyszer hajtogatjuk: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg. Ezután 30 percig pihentetjük. Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
    4. A kész pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól 2-3 cm-re, a tetejüket megkenjük tojássárgájával (vagy a megmaradt tojásfehérjével), megszórjuk reszelt sajttal, és további 20 percet kelni hagyjuk, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

      EGYSZERŰ TÚRÓS POGÁCSA >>>

      GYORS SAJTOS POGÁCSA >>> 

      Még több pogácsa >>> 

      VARIÁCIÓK POGÁCSÁRA >>>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin