Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsos babgulyás

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: A csülköt és a babot átöblítem, majd éjszakára külön-külön edényben beáztatom. A bab majd háromszorosára dagad, tehát bő vízben áztassuk.

A répát, a petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét hasábokra vágom. A hagymát nagyon apróra kockázom, a fokhagymát kés lapjával megnyomom, majd azt is felaprítom. A lapockát felkockázom.

A beáztatott, leszűrt babot felöntöm bőven friss vízzel, és 3 kanál sót teszek hozzá. Alágyújtok a bográcsnak. 2 kanál almaecetet, néhány babérlevelet teszek bele. Hozzáteszem a beáztatott csülköt is középen bevágva, és az apróra vágott hagyma, a szétnyomott fokhagyma egy része is belekerül. A petrezselyemzöld, 1 levél lestyán, és 2 szál csombor (borsikafű) is megy a lébe. Ezeket a végén kiveszem.

Felforralom, kis idő után hozzáadom a kockázott húst is. Megkóstolom, ha szükséges, fűszerezem. Addig főzöm, míg a csülök leválik a csontról. Mikor ez megtörtént, a csülköt kiemelem, és hagyom kihűlni.

Az apróra vágott paradicsomot, paprikát is hozzáadom, valamint a karikázott répát, petrezselyemgyökeret és a karalábét is. A csípős, hegyes paprikát csak megvágom, és egészben kerül a bográcsba.

Közben felkockázom a már megfőtt csülköt, a kolbászt is felkarikázom. Ezeket is beleteszem, valamint a kész csipetkét is, és mikor úgy érzem, minden megfőtt, a léből keveset kiveszek, 2 kanál tejföllel, 1 púpos kanál liszttel, 1 kanál őrölt pirospaprikával csomómentesre keverem, és behabarom vele a gulyást.

Tejföllel, friss kenyérrel tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss