Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bográcsos babgulyás

Hozzávalók

  • Hozzávalók 12-15 személynek:
  • 2 kg tarkabab
  • 1 közepes füstölt csülök (kb. 1 kg)
  • 1 pár füstölt kolbász (40 dkg enyhén csípős)
  • 1 kg sertés lapocka
  • 2 db nagyobb paradicsom
  • 3 db zöldpaprika
  • 1 csokor leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa)
  • 1 karalábé
  • 40 dkg csipetke
  • 45 dkg tejföl
  • őrölt pirospaprika
  • 4 fej vöröshagyma
  • néhány babérlevél
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • kevés almaecet
  • liszt a habaráshoz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 lestyánlevél
  • néhány szál csombor (borsikafű)

Elkészítés

    Elkészítés: A csülköt és a babot átöblítem, majd éjszakára külön-külön edényben beáztatom. A bab majd háromszorosára dagad, tehát bő vízben áztassuk.

    A répát, a petrezselyemgyökeret karikára, a karalábét hasábokra vágom. A hagymát nagyon apróra kockázom, a fokhagymát kés lapjával megnyomom, majd azt is felaprítom. A lapockát felkockázom.

    A beáztatott, leszűrt babot felöntöm bőven friss vízzel, és 3 kanál sót teszek hozzá. Alágyújtok a bográcsnak. 2 kanál almaecetet, néhány babérlevelet teszek bele. Hozzáteszem a beáztatott csülköt is középen bevágva, és az apróra vágott hagyma, a szétnyomott fokhagyma egy része is belekerül. A petrezselyemzöld, 1 levél lestyán, és 2 szál csombor (borsikafű) is megy a lébe. Ezeket a végén kiveszem.

    Felforralom, kis idő után hozzáadom a kockázott húst is. Megkóstolom, ha szükséges, fűszerezem. Addig főzöm, míg a csülök leválik a csontról. Mikor ez megtörtént, a csülköt kiemelem, és hagyom kihűlni.

    Az apróra vágott paradicsom ot, paprikát is hozzáadom, valamint a karikázott répát, petrezselyemgyökeret és a karalábét is. A csípős, hegyes paprikát csak megvágom, és egészben kerül a bográcsba.

    Közben felkockázom a már megfőtt csülköt, a kolbászt is felkarikázom. Ezeket is beleteszem, valamint a kész csipetkét is, és mikor úgy érzem, minden megfőtt, a léből keveset kiveszek, 2 kanál tejföllel, 1 púpos kanál liszttel, 1 kanál őrölt pirospaprikával csomómentesre keverem, és behabarom vele a gulyást.

    Tejföllel, friss kenyérrel tálalom.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin