Bográcsgulyás

default user icon
1 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg marhalábszár
  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg vöröshagyma (makói fehér)
  • 5 dkg őrölt pirospaprika
  • só ízlés szerint
  • 1,6-2 l víz

Elkészítés

    Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágva a bogrács aljára szórom. A húst megtisztítva (inakat benne hagyva, némi faggyút és a hártyákat is meghagyva) kb. 2x2 cm-es kockákra vágom, és a hagymára teszem. Felöntöm a vízzel, és erős tűzön főzni kezdem. Ha felforrt, hozzáadom a sót és a paprika felét. A habot nem szabad leszedni! Idővel szépen letisztul. Egyenletes tűzön főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát. Ennek főzési ideje kb. 20 perc. Az utolsó percekben hozzáadom a paprika másik felét. Ettől lesz szebb színe.

Megjegyzés

Többféle húsból még jobb. Puha hátszín, marhanyak, lapocka, szegy stb. Ha van, piros csöves paprikát is jó beletenni. Valamikor a szabadban dolgozók főzték így. Elég hozzá egy edény, csak a tűzre kellett ügyelni, közben végezhették a munkájukat. Csipetkét lehet belerakni, minden egyéb vétek. Friss fehér kenyér és testes vörösbor illik hozzá. A receptet Erdei Ferenc Népi ínyesmesterség című könyvecskéjéből plagizáltam. Nagyon finom, leve aljától a tetejéig homogén. Tapasztalatom viszont, hogy frissen az igazi, másnapra nem érdemes hagyni, sem előre megfőzni.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ódor Klára 9 évvel ezelőtt
Ha van, ki figyeljen rá, jobb az íze, ha hagyod rotyogni a hagymán a húst, együtt, magától fog levet ereszteni, s ha kicsit kifehéredett, szórod rá a paprikát, s aztán ereszted fel vízzel.A faggyúval csak óvatosan gyalázatos íze is lehet, ha túlzásba visszük! Egyébként minden megjegyzéssel egyteértek. Így az igazi.:-)

Hasonló Receptek

Magazin