Keress receptre vagy hozzávalóra

Bodzaszörp

default user icon
1

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 10 kg cukor
  • 5 l víz
  • 20 dkg citromsav
  • 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
  • sok bodzavirág (legalább 100)
  • 1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés

    10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres higítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Megjegyzés

A bodzaszörp a család egyik kedvence. A közismert receptekkel készültnek nincs elég hely a spájzunkban. Ezért találtam ki ezt a tömény szörpöt, ami valóban szörp.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

fózsia 5 évvel ezelőtt
Mi már évek óta ezt a receptet használjuk, és eddig mindig nagyon jól sikerült a bodzaszörp. Természetesen ebben az évben is így készítjük. Köszönjük a kiváló receptet! Bodzaszedésre fel! :)

Hasonló Receptek

Magazin