Keress receptre vagy hozzávalóra

Bodzaszörp

default user icon
21 4.5/5

Hozzávalók

 • Hozzávalók:
 • 10 kg cukor
 • 5 l víz
 • 20 dkg citromsav
 • 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
 • sok bodzavirág (legalább 100)
 • 1,2 dkg benzoesavas nátrium

Elkészítés

  Elkészítés: 10 kg cukorból és 5 l vízből sűrű szirupot főzünk egy legalább 15 literes edényben (nem kell felforralni, csak a cukor olvadjon föl), kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat: 20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100). 5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A mosólé 3-4-szeres higítással iható. A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele a citromsavval együtt, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.

Megjegyzés

A bodzaszörp a család egyik kedvence. A közismert receptekkel készültnek nincs elég hely a spájzunkban. Ezért találtam ki ezt a tömény szörpöt, ami valóban szörp.

MME
 • Kinyomtatom
 • Elküldöm

Hozzászólások

Habcsók2009 2 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc! Még egyszer nagyon köszönöm a nagyszerű receptet, már évek óta így készítem én is a szörpöt, eddig osztatlan sikerrel. Ez évben u. ezen recept alapján levendulából is elkészítem, remélem, hogy ez is u. olyan jó lesz, mint bodzából.
smohai 5 évvel ezelőtt
Válaszolok néhány kérdésre: - A benzoesavas nátrium és a nátrium benzoát ugyanaz. - Nekem nem romlott meg hosszú idő alatt sem a kamrában - a tartósítószernek köszönhetően. - Hosszabb tárolás (5 hónap, vagy még több) esetén az ízéből vesztett. Mélyhűtőben az íze megmaradt sokkal hosszabb ideig is. - A recept azért van, hogy legyen mit megváltoztatni. Örülök minden változatnak, amit kitaláltatok. - Úgy látom, az értelmezési gondokat sikerült megoldani. - Gratulálok sylszilvinek (9. hozzászólás), amiért ennyire szereti a férjét! - Köszönök minden visszajelzést, örülök, hogy sokaknak ízlik a bodzaszörp!
bzdydj 5 évvel ezelőtt
Nagyon jó!!! A férjemnek jobban ízlik, mint az édesanyja szörpje :))
piipii 5 évvel ezelőtt
Sziasztok, én is elkészítettem, valóban isteni finom. Én 9kg cukrot használtam hozzá, és noha nem szeretem a nagyon édes dolgokat, ez a szörp szerintem nem túl édes. Egy kérdésem viszont lenne, nem vagyok egy gyakorlott szörpkészítő, ez volt az első alkalom, hogy csináltam. Miután leszűrtem és üvegbe tettem őket, van még valami teendőm, hogy ne romoljon meg? Hűtőben kell tartani, vagy simán a kamrában is eláll hosszabb ideig? Én tettem bele tartósítót a biztonság kedvéért. Előre is köszi választ :)
sylszilvi 6 évvel ezelőtt
Én feleannyi cukorral csinálom, így is nagyon édes. Főleg a mostani cukor árak mellett.....:(
gyongyi1972 7 évvel ezelőtt
Hát ez valami döbbenetesen jó lett, de be kell valljam, kicsit több virágzatot tettünk hozzá, mert többet szedtünk és nem volt szívem kidobni! :) ISTENI!!! Köszönöm!
panka0311 7 évvel ezelőtt
Kérdésem, hogy a benzoesavas nátrium nátrium benzoáttal helyettesíthető? (Vagy a kettő ugyanaz? :-)
Habcsók2009 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Nekem ez az első önálló próbálkozásom a bodza szörp területén, ez a reci úgy megtetszett, hogy inkább ezt választottam a régi helyett. Nem apróztam el a dolgot, rögtön két adagot csináltam. Szombaton fogok csak szűrni, de már most látom, hogy nagyon kapós lesz a szörpi! Nagyon köszönöm a receptet!!!
enike81 7 évvel ezelőtt
Tegnap kevertem össze, ma már színe van és olyan illata hogy nem bírtam ki belelefetyeltem kicsit. Hátöööö szerintem kevés lesz az egy adag!!!! Isteni! Köszönöm az egész család nevében előre is :) enikő
akovacs82 7 évvel ezelőtt
Sziasztok! Most lett kész az első adag. Isteni finom! Ebből 11 liter tiszta szörp lett és még a virágok nincsenek lemosva. A mosogatást éppen befejeztem és már megyünk is szedi a következő adagot, mert a próba sikerült :) Köszi a receptet! Üdv: Andi

Hasonló Receptek

Magazin