Bodzaszörp házilag

default user icon
11 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy öt literes befőttes üvegnyi szörphöz:
  • 10-12 db szép húsos bodzavirág
  • 50 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom
  • 3 gramm citromsav
  • 2 evőkanál ecet

Elkészítés

    Elkészítés: Egy fazékban vizet forralok, ha felforrt, leveszem a tűzről, hagyom teljesen kihűlni.

    A lehetőleg frissen szedett bodzavirágokat jól leöblítem. Egy ötliteres befőttes üvegbe beleteszem a cukrot, rá a bodzavirágokat, a citromot felkarikázva, hozzáadom a citromsavat és az ecetet. Felöntöm a kihűlt vízzel, jól összekeverem, lefedem fóliával.

    Hűvös helyre leteszem az üveget, 5 napig állni hagyom, de naponta egyszer jól átkeverem. Az 5 nap elteltével leszűröm, csavaros üvegekben beteszem a kamrába, amelyiket éppen fogyasztjuk, azt a hűtőben tárolom.

Megjegyzés

Nálunk az egész család nagyon kedveli, persze főleg az unokák, de én is jóízűen fogyasztom, a nagy melegekben igazán hűsítő ital. Mi most öt nagy üvegnyit készítettünk belőle.

Fülöp Sándor
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Fülöp Sándor 3 évvel ezelőtt
Hali! Ez szörp, szódával hígítva isszuk, olyan egyharmad szörp, kétharmad szóda arányban. Üdv, Nani.
Dan 3 évvel ezelőtt
Szia ! A Szörp állaga felől érdeklődnék ,mivel a többi Bodzaszörp Recepthez képest kb 70%-al kevesebb cukrot tartalmaz ez a Recept, aminek csak örülni tudok, de ebből kifolyólag érdeklődnék ,hogy ez Bodzalé, avagy higítandó-sűrű Bodzaszörp lesz? Előre is Köszönöm Válaszát !
Drimba Judit 4 évvel ezelőtt
Elkészítettem a recept alapján a szörpöt, de egyáltalán nem szörp állagú... ez most normális így, vagy ezt nem is kell hígítani amikor isszuk??
László Zsuzsanna 5 évvel ezelőtt
Szia! Rendben és köszönöm. A nyúlánkságot úgy értettem, hogy amikor a virágokat levettem a tetejéről, mintha a szőrp nyúlt volna és nem víz halmazállapotú volt. Üdv: Zsuzsi
Fülöp Sándor 5 évvel ezelőtt
Hali! Nem tudom, mit jelent az, hogy nyúlánk. Tény, hogy nem sima, átlátszó, olyan, mintha kissé zavaros lenne. A mi mostani adagunk holnap lesz leszűrhető, lefotózom és küldök be róla képet, és megkérem Krisztinát, tegye fel ide a recepthez. Kellemes hétvégét, üdv Nani.
László Zsuzsanna 5 évvel ezelőtt
Üdv Nani! Én azt kérdezném, hogy az normális-e, hogy a szörpöm egy kicsit mintha \"nyúlánk\" lenne? Most készítettem először és nem tudom, hogy elronthattam e eseleg valamit, vagy ilyennek kell e lennie! Válaszodat előre is köszönöm! Üdv: Zsuzsi
Fülöp Sándor 5 évvel ezelőtt
Hali! Csak késhegynyi, az üvegekbe, amibe a leszűrt szörp kerül. nem kell elkeverni, nem forr fel. Mint a receptben is leírtam, ez Párom receptje, Ő így készíti évek óta. Nagyon finom! Persze, ha valakinek kevés a cukor után ízesíthető, de nálunk ez jön be. Új infó viszont (ez is a Páromtól származik), a recept szerinti készítési móddal, elfektetett üvegekben 2-3 hónapig tartható el, de (ez az új infó), ha dunsztba teszed hosszabb ideig eláll. Ezt nekünk is ki kell próbálni. :))) Még egy tanács, rendes üvegből készült palackokba tedd a leszűrt szörpöt, ne műanyagba! Üdv, Nani.
Hegyi Eszter 5 évvel ezelőtt
Köszönöm szépen a gyors választ! :) Tegnap én is elkészítettem a szörpöt a recepted alapján, és most várakozok. :) Még annyi kérdésem lenne, hogy írtad hogy az üvegekbe majd kell egy késhegynyi nátrium-benzoátot tenni, és ez csak a tetejére kell? nem kell belekeverni? csak azért kérdezem, hogy nem forr-e fel így. De gondolom nem, ha már régóta így készíted, csak azért megkérdezem ezt is, mert ez az első, hogy bodza szörpöt készítek. :) Előre is köszönöm! Babu89
Fülöp Sándor 5 évvel ezelőtt
Hali! Első alkalommal több cukorral készítettük, nekünk úgy túl édes lett, ezért készítjük kevesebbel. Nálunk ez az arány vált be, persze, mint minden fűszerezési arány, ez is egyéni ízlés kérdése. Most éppen 4 darab ötliteres befőttes üvegben érlelődik, két napja. Az unokák már nagyon várják! Üdv Mindenkinek, Nani.
Hegyi Eszter 5 évvel ezelőtt
Szia! A kérdésem az lenne, hogy nem túl kevés az 50 dkg cukor bele? Előre is köszönöm! Babu89

Hasonló Receptek