Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodzás tejberizs karamellás rebarbaraöntettel és eperrel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A rebarbaralekvárhoz:
  • 10 + 15 dkg cukor
  • 65 dkg rebarbara
  • fél citrom
  • 15 szem szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál kínai ötfűszer (jó egy darabka fahéj is, vagy egy pici mézeskalács fűszerkeverék)
  • A tejberizshez:
  • 25 bodzavirág
  • 3 liter tej
  • 60-70 dkg kerekszemű rizs (nem mértem, csak kiöntöttem a zacskóból)
  • fél rúd vanília
  • fél citrom
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 dkg cukor
  • Valamint:
  • eper a tálaláshoz

Elkészítés

Elkészítés: A virágoknak leszedtem a vastagabb kocsányait, majd beleraktam egy üvegbe (mármint a virágokat), és felöntöttem tejjel. Másnap az uram leszűrte a virágokat, jól kinyomkodta belőlük a tejet, a kezével is.

Egy fazékba beletettem a rizst, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatettem főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadtam a tej harmadát, fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva. Gyakran kevergetve lassan főztem. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntöttem, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot elérte a fazék tartalma. Épp elég lett hozzá a bodzás tej.

Amikor kész lett, beletettem a cukrot (igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt), belereszeltem a citromhéjat és belekevertem a vajat, majd alaposan kihűtöttem.

A lekvárhoz egy vastag aljú lábasba beletettem 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tettem, és hagytam kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre vártam, addig felszeleteltem a citromot. A végébe beleszurkáltam a szegfűszegeket.
Az előzőleg lehámozott és kb. 3 cm-es szeletekre vágott rebarbarát belezuttyantottam, hozzátettem a citromot, felöntöttem kb. 0.5 dl vízzel, majd rászórtam a másik adag cukrot. Gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főztem, majd kihűtöttem.

Az epret megmostam, elfeleztem. Kibéleltem vele a kistálkák alját, tettem rá tejberizst, arra rebarbaralekvárt, majd negyedelt epreket halmoztam a tetejére.

Megjegyzés

Hihetetlenül finom lett, ezért eszembe jutott, hogy majd télen a most megszárított bodzavirágokból nem csak teát készítünk majd, hanem ilyet is. - megtudjuknezni

Ezek is érdekelhetnek