Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ropogós héjú cigánykenyér, Bodag, ahogy Gáspár Bea készíti

MME MME
120 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A cigákenyér, avagy bodag elkészítéséhez egy nagy tálban a langyos vízzel elkeverjük a sót és az élesztőt. A lisztet beleszórjuk, és szép hólyagosra dagasztjuk.
  2. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk kelni kb. 1 órát.
  3. Ezután a megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé osztjuk, a darabokat cipó alakúra formázzuk, majd egy kicsit kinyújtjuk.
  4. Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Megjegyzés

"Édesanyám soha nem készített bodagot, csak nagymamám sütött cigány kenyeret. Ő mindig szódabikarbónával csinálta, és a tűzhely tetején sütötte, majd a két oldalát lekapargatta, mert kormos volt. Anyósom ezzel szemben minden héten készítette, de ő élesztőt használt hozzá. Nekem ez a változat ízlik jobban, meg is tanultam, és a mai napig így sütöm a jeles alkalmakra."

A recept a Boook kiadó gondozásában 2019-ben megjelent Gáspár Bea - Bea konyhája című receptkönyvben található. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss