Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodag (cigány kenyér)

75 perc
egyszerű
olcsó
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A lisztet tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, sózzuk. Először a víz felét öntjük hozzá, és egy erős fakanállal felkeverjük. Amikor a vizet felszívta a liszt, adunk még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedlitésztának. Jól kidolgozzuk.
  2. Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, amíg kb. 2-3 szorosára dagad.
  3. Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más hőálló edényt) kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára borítjuk, megspricceljük pici vízzel, és még így forrón betekerjük a konyharuhába. Hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb...
- zentaijudit

Ezek is érdekelhetnek

Friss