Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Bodag (cigány kenyér)

default user icon
3 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg finom liszt
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 2 teáskanál só
  • 4-5 dl langyos víz
  • olaj vagy zsír

Elkészítés

    Elkészítés: A lisztet egy tálba öntöm, hozzámorzsolom az élesztőt, megsózom. Először a víz felét hozzáadom, és egy erős fakanállal elkezdem felverni. Amikor a vizet felvette, teszek még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedlitésztána. Jól kidolgozom.

    Konyharuhával lefedem, és addig kelesztem, míg kb. 2-3 szorosára dagad.

    Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenek olajjal vagy zsírral, és beleöntöm a tésztát. A tetejét megkenem vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütöm.

    Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára teszem a sütőedényből, megspriccelem picit vízzel, és még így forrón betekerem a ruhába.

Megjegyzés

Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb...

zentaijudit
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Ditt88
Nálunk, cigányoknál ez az úgymond nemzeti eledel..nagyon finom..:) Bokolyinak is nevezik..
zentaijudit
Nagyon örülök ,hogy sikere lett! További jó sütés-főzést!
bunny17
Isteni finom! élesztő nélkül,sütőporral,pirított hagymával csináltam,kb1óra alatt kész is lett.Köszönöm!

Hasonló Receptek

Magazin