Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bocuse D'Or 2016: ma eldől, ki Európa legjobb szakácsa!

Szurkolóik lelkes buzdítása mellett készítették el versenyfogásaikat a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or kontinensdöntőjének első, keddi napján induló csapatok Budapesten. A megmérettetés ma folytatódik: a séfek 14 óráig főzhetnek, utána színre lép a zsűri, és kezdetét veszi a kóstolás, aminek az eredményéről 18 órakor értesülhet a nagyérdemű közönség.

A hatalmas nemzetközi figyelemmel övezett szakácsverseny Európa-döntőjének a régióban először adhat otthont a magyar főváros, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében a Hungexpo Vásárközpontban. A kétnapos megmérettetésen, Magyarországon kívül a kontinens még tizenkilenc országa vesz részt, népes szurkolói csapatok által kísérve, amelyek felfokozott hangulatban drukkolják végig az 5 óra 35 perces versenyt.

Vomberg Frigyes, a magyar csapatot a konyhán kívülről, tanácsokkal ellátó coach az első versenynapon még a konyhai zsűri tagjaként dolgozott. Mint az MTI-nek elmondta: a szerdán versenyző csapatok coach-ai közül sorsolták ki az első nap konyhazsűrijének egy részét, így az ő feladata a keddi versenynap szakszerűségének, munkájuk tisztaságának, megfelelő anyagfelhasználásának ellenőrzése volt.

A konyhai zsűri húsz pontot ítélhet a csapatoknak: tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, további tíz pont a gazdaságos alapanyag-felhasználásért.

"Sok csapat nagyon összeszedett, határozott, tudja, hogy mit akar, de akadnak gyengébbek is. Körülbelül négy csapat van, akik nagyon erősek és akiket nagyon meg szeretnénk szorongatni" - mondta még a verseny kezdetekor Vomberg Frigyes, akinek várakozásai szerint az északi országok ismét meghatározó szerepet fognak betölteni a versenyen.

A coach szerint azonban a zsűrizéssel szerzett tapasztalatai már nem fogják befolyásolni a magyar csapat, Széll Tamás séf és segítői munkáját.

"Azon vagyunk, hogy ne hibázzunk. A saját programunkat szeretnénk megcsinálni úgy, ahogy elhatároztuk. Mindent elmondok nekik, amit ma itt látok, de ez már nem zavarja meg őket, ettől csak erősebbek lesznek" - fogalmazott Vomberg Frigyes. Hozzátette: nagyon várja a holnapot, "olyan ez, mint amikor a lovak verseny előtt várják, hogy kinyíljon előttük az ajtó és elstartolhassanak".

Marco Acquaroli, az olasz csapat séfje elmondta, hogy nagy izgalommal készül a szerdai versenynapra, amikor Széll Tamás és csapata előtt versenyezhet.

"Hatalmas felelősség egy ekkora versenyen indulni, de keményen készültünk" - mondta el a Bocuse d'Oron első alkalommal résztvevő séf, hozzátéve: nehéznek találta az idei kötelező összetevőket, de sokat gyakoroltak a kecsegével és a gímszarvassal.

"A hangulat rendkívül barátságos és motiváló, így igazán nagy élmény a kontinensdöntőn részt venni" - mondta Marco Acquaroli.

A budapesti verseny idén a magyar ízek jegyében telik, hiszen a versenyfeladatok fő alapanyagai - a dunai kecsege és gímszarvasborjú - mellett két magyar borászat, a Sauska és a Grand Tokaj vörös és fehér borai szerepelnek a kínálatban.

A fogások elkészítése során kötelezően használandó titkos fűszerek, amelyekről a versenyzők csak az adott nap reggelén szereznek tudomást, szintén a magyar konyha jellegzetes ízeit képviselik: kedden a tárkony, szerdán a turbolya volt az, amit a hal és a vadételbe is bele kell komponálnia minden csapatnak.

MINDEN, AMIT A BOCUSE D'OR-RÓL TUDNI ÉRDEMES >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss