Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós-málnalekváros csoda: ez volt Blaha Lujza esküvői tortája

A nemzet csalogánya, Blaha Lujza szakácsnőnek is kiváló volt, a nevét viselő tortát azonban nem ő találta ki.

A Reindl Ludovikaként anyakönyvezett Blaha Lujza (1850–1926) gyermekkorát egy vándor színtársulattal töltötte, melynek tagjai közül Prielle Kornélia is dajkálta. Az édesanyja után dalos Lujzinak hívott kislány már ötévesen apróbb szerepeket kapott, majd apja halálát követően gyámapja családnevén, Kölesi Lujzaként lépett fel. 15 éves korában szerződtette a szabadkai színház, ahol az előadásokat katonazenekar kísérte. Ennek idősebb karmestere, a cseh származású osztrák Jan (Johann) Blaha felismerte az ifjú művésznő tehetségét, s taníttatta, majd feleségül vette pártfogoltját. Blaháné még két ízben házasodott, de hálából élete végéig az első férje nevét viselte.

Három házassága alatt folyamatosan vezetett háztartást és gyakran voltak híres vacsoravendégei. Jóízű, de egyszerű, magyaros fogásokat főzött. Pl. Munkácsy Mihály rajongott a szegedi paprikásáért és kapros-túrós lepényéért, az újságírók pedig feldicsérték a báró Splényi Ödönnel kötött házasságakor ünnepi ebédként feltálalt, füstölt húsos lencsefőzelékét. A társaságban sikert aratott különlegességei közül több is felkerült nívós éttermek étlapjára. Így a libamájas-gombás bélszínszeleteit szívesen fogyasztotta Újházi Ede és asztaltársasága a városligeti Wampetics vendéglőben (a Gundel elődjében).

Konyhaművészetének híre eljutott Erzsébet királynéhoz is, aki egy gödöllői sétáján útba ejtette az énekes díva ottani nyaralóját. A tulajdonos távollétében a vincellér felesége mindent megmutatott, így Sisi a magyaros szoba mellett nyilván a lekvárokkal, liktáriumokkal (gyümölcsízekkel) és befőttekkel teli stelázsit is megtekintette.

A művésznő szerette a diót, a mandulát, a málnalekvárt, a vaníliakrémet. Szabadkán egy ottani cukrász vaníliakrémmel töltött csokoládés fánkja volt a kedvence. A mester nevét nem ismerjük, de bizonyos, hogy ő alkotta meg Blaháék rózsaszín fondant-mázas esküvői tortáját, amely a Blaha Lujzáról elnevezett finomságok leghíresebbike.

Az eredeti recept szerint készített Blaha Lujza tortát Köntös Sándornak köszönhetően megkóstolhatod a gödöllői Erzsébet Királyné Kávézóban.

A Solier Cukrászda újragondolta a híres desszertet a 2012-ben rendezett Blaha Lujza Gödöllőn című időszaki kiállítás alkalmából. A mandulás linzerlapokat házi málnalekvárral, valamint málnahabkrémmel töltik és málnás-fehércsokoládé ganache-sal vonják be, a torta oldalát pedig pirított mandulával panírozzák.

A Raj Ráchel Tortaszalonokban a klasszikus Blaha Lujza tortára jellemző pikáns málnalekvár sűrű diós lapok közé kerül, és az édesség fruktózzal készítve, valamint laktózmentes változatban is kapható.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss