Elkészítés: 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál cukorral elkeverve a szétmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, a cukorral, a 12 dkg puha margarint hozzádolgozzuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát, dagasztjuk.
A 3-4 dkg margarint felolvasztjuk, a tésztára öntjük, és addig dagasztjuk a margarinnal, míg szép fényes, táltól elváló tésztát kapunk.
Lisztezett deszkára tesszük, 10 percig pihentetjük, majd kisodorjuk.
5×5 cm-es kockákra vágjuk, és a birsalmasajttal (vagy lekvárral) megtöltjük.
Magasabb falú tepsibe egymás mellé rakjuk a buktákat. Én most kosárformában sütöttem, a képen látható módon. 3 darabot csigaformára csavartam, amit cukrozott dióval töltöttem.
180 fokra melegítjük a sütőt, és a buktát betesszük 10 percre. Ezután kivesszük, és a locsoláshoz valókat összemelegítjük, és bőven meglocsoljuk a tésztát. Visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük.
Az 1 evőkanál vizet a cukorral összekeverjük, és a sütés végén a buktákat kenőtollal lekenjük, ettől lesz szép fényes. Jó étvágyat hozzá!