Részletes receptkereső »
  •  
  •  

RECEPT

« vissza

Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 191
  • Elküldve: 172

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma
  • 2,5 kg cukor

Elkészítés:

Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.

Egy szombat délután 21 kg birsalmát tudok így feldolgozni, a hagyományos módszerrel 3 kg-ot.

Megjegyzés:

Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de a hagyományos recept olyan szörnyű rabszolgamunka, hogy inkább kitaláltam egy forradalmian új technológiát. Könnyű munkával kb. hétszeres a termelékenysége, ráadásul a birsalma nincs agyonfőzve, nem buggyan a plafonra meg a képembe, nem ég oda. És talán még finomabb is. Ja, és a melléktermék külön ajándék hozzá.

A receptet Smohai Ferenc, a fotót Lili küldte. Köszönjük!

Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 15 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. november 4. (vasárnap) 14:37
    Kedves Ferenc, a módszer kiváló. de én előtte magozom a birsalmát, mielőtt a kuxiba teszem, mert majd\' mindegyik kukacos, vagy a magház penészedik (pedig rendszeresen és kellő időben permetezem a fámat főleg monília, de más ellen is) most a megpárolt birsalmát ( 6 adag nagy, 8 literes kuktányi \"főzeményt\" csináltunk) fém szitában lecsepegtettem, és abból lett cca. 4 liternyi tömény birslé. ebből ma fogok szörpit csinálni (cukor, citrom, borkősav), az eredményről beszámolok. köszönöm a receptet és a tippet, a mikrót megpróbálom kihagyni, mivel a levet lecsepegtettük, így most egy betonkemény masszám van a mit a cukor remélhetően nem fog túlhígítani)
Receptválogatás
Pohárkrémek
Rétegesen, krémesen, gyümölcsösen, különféle öntetekkel nagyon mutatós és finom desszert készíthető.
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Kapris-kapros lazac Kapris-kapros lazac
Kakukkfüves tepsis csirke zöldségekkel Kakukkfüves tepsis csirke zöldségekkel
Almás piskóta II. Almás piskóta II.
Sonkás-ricottás quiche Sonkás-ricottás quiche
Fokhagymás-tejszínes csirkeragu Fokhagymás-tejszínes csirkeragu
Mascarponés-túrós piskóta csokiöntettel Mascarponés-túrós piskóta csokiöntettel
Francia hagymaleves cipóban Francia hagymaleves cipóban
Dukatell bukta (kelt tészta) Dukatell bukta (kelt tészta)
Márványos kevert kuglóf Márványos kevert kuglóf
Rántott csirkemell labda Rántott csirkemell labda
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122963_szilvas-pite-110.jpg Csupa szilvás kerek pite - gyömbérrel és vaníliával

A piték megunhatatlan klasszikusok, mindenféle gyümölccsel, akár kerek, akár szögletes formában sütve biztos sikerre számíthatnak.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/119000/119246_kelt-teszta-110.jpg A tökéletes kelt tészta

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől – nem minden alap nélkül. Van ugyanis…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122939_chowder-110.jpg Chowder, a tartalmas egytálétel

Az angolszász vidékek kedvelt egytálétele, a chowder több száz éve jött létre, a szegények konyhájának laktató fogásaként.

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122957_korte-110.jpg Körte, a varázslatos

A körte - az almához hasonlóan - egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122946_pizzas-masni-110.jpg Kenyér négyszer újragondolva

Ott búcsúztunk el egy héttel ezelőtt, hogy elárulom, miért nem készült vasárnapi ebéd, és azt is, hogy mi a legújabb sós…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122930_kezdo-konyha-110.jpg Ketten, kis pénzből, könnyedén

Most induló sorozatunk afféle segítségnyújtás a konyhai feladatokkal ismerkedő olvasóinknak. Azoknak, akik nem gyakorlottak, akik…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/122000/122922_arancini-110.jpg Arancini, a szicíliai rizsgolyó

Kis kerek, aranyló golyóbisok, amelyek kívül ropogósak, belül pedig izgalmas rizstölteléket rejtenek. Nem más ez, mint a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/112000/112886_vargabeles-110.jpg A vargabéles-rejtély

Sokan először a menzán találkoztunk ezzel a furcsa, de nagyon finom desszerttel, amit jó nagy kockára vágva, porcukorral vagy…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
előző recept
következő recept