Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

default user icon
15 4.2/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 3 kg birsalma
  • 2,5 kg cukor

Elkészítés

    Elkészítés: Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

    A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.

    Egy szombat délután 21 kg birsalmát tudok így feldolgozni, a hagyományos módszerrel 3 kg-ot.

Megjegyzés

Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de a hagyományos recept olyan szörnyű rabszolgamunka, hogy inkább kitaláltam egy forradalmian új technológiát. Könnyű munkával kb. hétszeres a termelékenysége, ráadásul a birsalma nincs agyonfőzve, nem buggyan a plafonra meg a képembe, nem ég oda. És talán még finomabb is. Ja, és a melléktermék külön ajándék hozzá.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kovács-Dunai András 3 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc, a módszer kiváló. de én előtte magozom a birsalmát, mielőtt a kuxiba teszem, mert majd\' mindegyik kukacos, vagy a magház penészedik (pedig rendszeresen és kellő időben permetezem a fámat főleg monília, de más ellen is) most a megpárolt birsalmát ( 6 adag nagy, 8 literes kuktányi \"főzeményt\" csináltunk) fém szitában lecsepegtettem, és abból lett cca. 4 liternyi tömény birslé. ebből ma fogok szörpit csinálni (cukor, citrom, borkősav), az eredményről beszámolok. köszönöm a receptet és a tippet, a mikrót megpróbálom kihagyni, mivel a levet lecsepegtettük, így most egy betonkemény masszám van a mit a cukor remélhetően nem fog túlhígítani)
Vándor Dóra 3 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc és további birsalma rajongók! Nincs mikróm - vajon sütővel hogy tudom a mikrót kiváltani, van valakinek tapasztalata? Előre is köszönöm, Dóra
Sipos Marianna 3 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc! Forradalmi a módszer! Köszönöm! Csak azt nem értem, hogy eddig hogyan nem akadtam rá :) Igaz, hogy az én sajtom is lágy maradt, s az első formából történő kiborítást követően úgy döntöttem, hogy egy második forralás nem árt neki, amit már folyamatos kevergetés mellett a gázon tettem (ekkor már fröcsögött volna). Most úgy tűnik, nem lett túl lágy és épp a száradási fázisban tartunk. Anyukám mindig azt mondja, hogy időről időre meg kell forgatni, nehogy megpenészedjen. Remélem, hogy erre nem lesz ideje. (mindezt csak azért írom, hogy ha valaki szintén lédúsabb birsből dolgozik, esetleg okuljon a tapasztalatomból). Már csak abban bízok, hogy az elkészített mennyiség túléli az adventi sütiszezonig, hogy jusson belőle a gyümölcskenyérbe is. Még egyszer nagyon köszönjük a receptet. További jó sütést-főzést kívánok! Mariann
Smohai Ferenc 5 évvel ezelőtt
Bevallom, velem is előfordult, hogy lágy maradt a birsalmasajt. Próbáltam a mikrózás idejével kísérletezni, de nem sikerült tuti megoldást találni. Az a gyanúm, hogy függ a birsalma fajtájától, érettségétől is. Amikor lágy maradt, akkor a hagyományos szárításhoz folyamodtam. Miután a formában a teteje megkeményedett, kiborítottam egy deszkára tett sütőpapírra, úgy szárítottam tovább. A magas cukortartalma miatt jól eláll. Eddig mindig elfogyott, mire megromolhatott volna. A massza nagyobbik részét dunsztos üvegekbe szoktam merni, lapkával lefedni, és száraz dunsztba tenni. Így akármeddig eláll a hőkezelés miatt. Az üvegben persze nem szárad tovább. Ha ott lágy volt, és keményre volt szükségem, akkor kiborítottam folpackkal bélelt formába, és szárítottam, ahogy az előbb írtam.
evacili 6 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc. Nagyon sok ajándék birset kaptamígy ma \"többedik\"alkalommal készítem e csodás recept alapján a birsalmasajtot. Kb. 10 éve feladtam a készítésétmert nem bírtam vele a sok macerát. Ez a recept CSODÁS! Küldöm tovább ismerőseimnek. Köszönet a receptért. Üdvözlettel Cili
ilduska49 6 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc! Gondolom az utóbbi hetekben rengeteget csuklasz mert sok sok háziasszony emleget! köszönve a közreadott receptet. A férjemmel szinte \"ipari mennyiségben\" készítettük a birsalmasajtot hiszen nem akartuk-az idén először- visszautasítani a sok ajándék birset. Kicsit variáltam volt olyan adag amibe darabolt diót tettem a formába öntés előtt volt amibe citromlevet mielőtt a mikróba tettem a masszát. Így vagy úgy de az alapötlet és a technika REMEK! Köszi
Séllei Lajosné 6 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc. Nagy szégyen de 50 éve nem tudok rendes birsalmasajtot késziteni. Receptje I S T E N I. Nincs fröcsögés nincs leégés nincs hiszti hogy nem akar megkeményedni. Az elmult napokban már háromszor \"főztem\"a megadott módon Mind egy kicsit más lett mert az időket nem mindíg figyeltem de esetenként nem foglalkoztam vele többet mint fél órát. Reggelre mindegyik gyönyörű kemény lett pedig kevesebb cukrot adtam hozzá. A lényeg a mikrozás idejében található. Egy a \"baj\" hogy lassan elfogy amit készítettem mert mindenkinek adok belőle kostolót és mi is szivesen csipegetjük. Még egyszer köszönet a receptért. Szeretettel üdvözlöm Séllei nagyi Székesfehérvárról
Táncsics Aladárné 7 évvel ezelőtt
Kedves Ferenc! Nagyon jól sikerült a birsalma sajt. Egyszerre nem akarjuk "felfalni", a gyerekeknek és az unokáknak is szeretnénk eltenni belőle. Kérlek az eltarthatóság "technikáját" megírni. A gyakorló háziasszonyok erre vonatkozó ötleteit is szívesen veszem. További szép napot, üdvözlettel: Süni
zomboriné takács anikó 7 évvel ezelőtt
Hát nem tudom mit ronthattam el,pedig szóról-szóra betartottam a receptet de 5 napja készitettem és még mindig nem tudom a formából kivenni,mert a teteje keményebb, de a közepe még lekvár! Vagy ez igy jó? Az íze az Isteni, legfeljebb lekvárnak esszük.
G Eniko 7 évvel ezelőtt
Szuuuuuper! Tegnap elkészült az első adag birsalmasajt.És a színe is gyönyörű lett. Amíg nyersen tisztítottam, mindig barnult, hiába locsoltam citromlével. Egy hibát követtem el- csak 3 kg-ból készítettem. Kösz az ötletet!

Hasonló Receptek

Magazin