Részletes receptkereső »

RECEPT

« vissza

Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

Lefotóztam, levideóztam

Lefotóztam, levideóztam!

Megfőztem

Ezt a receptet már megfőztem!

A jelre kattintva a doboz kipipálódik, a recept pedig belekerül a már megfőzött receptek közé. Használatához be kell lépni.

Recept mentése

Recept mentése

Recept elküldése

Recept küldése

Cikk megosztása
Média mentése Képet, videó linkjét tölthetsz fel ehhez a recepthez

Média anyag csatolásához be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept mentése Saját recepttárba mentés

Saját recepttárba mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!



Recept elküldése

Birsalmasajt, birsalmalekvár hétszeres termelékenységgel

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
  • Másnak így tetszett:
  • Elkészítési idő:
  • Elkészítés nehézsége:
  • Árkategória:
  • Recepttárba mentve: 191
  • Elküldve: 174

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma
  • 2,5 kg

Elkészítés:

Kb. 3 kg birsalmát megmosva beteszünk egy nagy kuktába (alulra kell a távtartó!), 1 pohár vizet öntünk rá. A kuktában 10-25 (általában 20) percig forraljuk - a birsalmák méretétől és érettségétől függően -, amíg a hús könnyen leválik a magházról. Kihűtjük, a birsalmák húsát a héjával együtt leválasztjuk a magházról, az esetleges hibás részeket eltávolítjuk. (A férges részek nem főnek szét, körülük óvatosan le lehet venni az ép gyümölcshúst.) A gyümölcshúst előre lemért súlyú lábosba rakjuk, nyeles turmixgéppel (botmixer) péppé zúzzuk. Újból lemérjük a lábost, a pép minden kg-jához 80 dkg cukrot keverünk. A masszából nagy tűzálló tálat kb. 2/3-áig töltünk (kb. 1,6 kg), mikrohullámú sütőbe tesszük. Kb. 15 percig tartsuk benn 850 wattos teljesítményen, tető nélkül, hogy a víz párologni tudjon belőle. Figyeljük, hogy a massza kicsordulni készül-e a tálból. Ha igen, nyissuk ki a mikrót, keverjük meg a masszát, és csökkentsük a mikró teljesítményét, a főzési idő hátralévő részét pedig arányosan növeljük meg. Addig kell mikrózni, amíg a massza egész tömege fel nem forr. A lekvárt üvegbe töltjük, száraz dunsztba tesszük. A sajtot kicsit hűlni hagyjuk, durván darabolt diót keverhetünk bele ízlés szerint. Folpackkal bélelt edényekbe (pl. őzgerincforma) öntjük ki. Másnap kiboríthatjuk, a folpackot le lehet húzni róla, lehet szeletelni.

A kuktában legtöbbször levet ereszt a birsalma. Ebből finom szörp lesz, ha ízlés szerint felcukrozzuk (kb. ugyanannyi térfogatú cukrot kell hozzáadni az én ízlésem szerint). 20 %-nyi vizet is öntsünk hozzá, hogy ne kocsonyásodjon össze. Felforraljuk. A keletkező habbal együtt leszedjük a gyümölcshús törmeléket, ami tömény édességként fogyasztható. A felforrt szörpöt csavaros üvegbe szedjük, száraz dunsztba tesszük.

Egy szombat délután 21 kg birsalmát tudok így feldolgozni, a hagyományos módszerrel 3 kg-ot.

Megjegyzés:

Nagyon szeretem a birsalmasajtot, de a hagyományos recept olyan szörnyű rabszolgamunka, hogy inkább kitaláltam egy forradalmian új technológiát. Könnyű munkával kb. hétszeres a termelékenysége, ráadásul a birsalma nincs agyonfőzve, nem buggyan a plafonra meg a képembe, nem ég oda. És talán még finomabb is. Ja, és a melléktermék külön ajándék hozzá.

A receptet Smohai Ferenc, a fotót Lili küldte. Köszönjük!

Ajánlott receptek



Megjegyzés (Saját jegyzet a recepthez)

Összes hozzászólás: 15 db »

Legfrissebb hozzászólás

  • 2012. november 4. (vasárnap) 14:37
    Kedves Ferenc, a módszer kiváló. de én előtte magozom a birsalmát, mielőtt a kuxiba teszem, mert majd\' mindegyik kukacos, vagy a magház penészedik (pedig rendszeresen és kellő időben permetezem a fámat főleg monília, de más ellen is) most a megpárolt birsalmát ( 6 adag nagy, 8 literes kuktányi \"főzeményt\" csináltunk) fém szitában lecsepegtettem, és abból lett cca. 4 liternyi tömény birslé. ebből ma fogok szörpit csinálni (cukor, citrom, borkősav), az eredményről beszámolok. köszönöm a receptet és a tippet, a mikrót megpróbálom kihagyni, mivel a levet lecsepegtettük, így most egy betonkemény masszám van a mit a cukor remélhetően nem fog túlhígítani)
Receptválogatás
Epres receptek tengere
Legkedvesebb desszert, gyerekek kedvence, egy-egy szem mennynek eledele. Lelsz vele ezer receptet e helyt, meleget, jegeset!
Legfrissebb receptek
Még több friss recept »
Király nagyi kanalas fánkja Király nagyi kanalas fánkja
Lecsós karajszeletek tarhonyával Lecsós karajszeletek tarhonyával
Bazsalikomos rakott csirkemell Bazsalikomos rakott csirkemell
Ketchupos, mézes, chilis csirkeszárnyak Ketchupos, mézes, chilis csirkeszárnyak
Csokoládés-málnás muffin Csokoládés-málnás muffin
Gombás tojással töltött csirkemell Gombás tojással töltött csirkemell
Krémsajtos, csípős göngyölt karaj Krémsajtos, csípős göngyölt karaj
Magyaros sült csirkecomb újkrumplival Magyaros sült csirkecomb újkrumplival
Lecsós karajszelet párolt rizzsel Lecsós karajszelet párolt rizzsel
Salátafőzelék buggyantott tojással Salátafőzelék buggyantott tojással
http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124467_110hus.jpg Gyorsan könnyűt Adrival: Pulykatekercs a legfelsőbb szinteken

A mai Gyorsan könnyűt konklúziója: az illatos zsályalevél, a zamatos paradicsom és az ízletes bacon igazán különlegessé teszik a…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124531_35622_kakaokremes-napraforgo-kalacs_110.jpg Tavaszi Receptverseny 2015. - ők a nyertesek!

Örömmel értesítünk benneteket, hogy a zsűri gondosan megvizsgálta és értékelte az összes beérkezett receptet, és meghozta…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124529_hangulatjavito_etelek_110.jpg 6 étel, amitől garantáltan jobb kedved lesz!

Nem a csoki az egyetlen étel, amitől nyugodtabbnak és boldogabbnak érezheted magad!

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124527_fogyukura_hiba_110.jpg 9 hiba, ami tönkreteszi a diétát

Sokszor nem is hinnéd, milyen apróságok szabotálják a fogyókúrát. Elmondjuk a 9 leggyakoribb hibát, amit majdnem minden diétázó…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124518_salataizesitok_top_110.jpg 4 olaj és 3 ecet, amivel tökéletes lesz a salátád

A friss tavaszi saláta elképzelhetetlen olaj és ecet nélkül. Még pikánsabb lesz az étel, ha fűszeres vagy különleges fajtákkal…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124514_bebipapi_110.jpg Így nem szokhat rá a gyerek az édességre - hasznos tippek

Az első életévek meghatározóak az étkezési szokások kialakulásában. Minél később ismerkedik meg gyermeked a finomított cukorral,…

http://www.mindmegette.hu/lapokkepek/cikkek/124000/124510_egeszseges_nassolas_110.jpg Vigyázz, hogy mit eszik a gyerek két étkezés között!

A nass a kicsiknél nem bűnös, sokkal inkább fontos és szükséges dolog, hiszen a gyerekek gyomra jóval kisebb térfogatú, így a…

Legnépszerűbb receptkategóriák
Összes kategória »
Levesek
Szárnyasok
Tészták
Saláták
Vega
Grill
30 perces
Olcsó
Magyaros
Mediterrán
Olasz
Görög
Egzotikus
Vendégvárók
Befőzés
Diétás
Desszert
Palacsinta
Pite
Csokis
Gyümölcsös
Sajtos
Pogácsák
Kenyerek
Az értékeléshez csak bejelentkezett felhasználók adhatnak le szavazatot.
Kérjük jelentkezz be! Ha még nem regisztráltál az oldalon, most megteheted!

Tovább a belépéshez »
Hasznos csomag
Mindmegette Piactér
előző recept
következő recept