A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházát, majd nagyobb kockákra aprítjuk. A vajat a kristálycukorral és a mézzel egy 20-22 cm-es tűzálló serpenyőbe vagy sütőedénybe tesszük, és közepes lángon kevergetjük, amíg a vaj megolvad, és a keverék kezd bugyborékolni. Ekkor óvatosan beletesszük a birset, és alaposan beleforgatjuk a szirupba.
Nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük tovább, időnként meglocsolgatva a sziruppal a birset, míg a húsa megpuhul, és sötét rózsaszínű lesz. Körülbelül 1 óra kell hozzá.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A morzsához a lisztet, a cukrot és a mogyorót egy nagyobb tálba tesszük, és ujjbeggyel összemorzsoljuk a vajjal. A morzsát a forró birsre szórjuk. Az egészet betesszük a sütőbe, és kb. 35 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára sül, és a birstöltelék bugyogva forr az edény oldalánál.
A sütőedényben tálaljuk, tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot kínálhatunk mellé.