Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Birsalmalekvár

default user icon
5

Hozzávalók

  • 3 kg birsalma
  • 3 db citrom
  • 1,5 kg cukor

Elkészítés

    1. Megmossuk, majd feldaraboljuka gyümölcsöt. Nem hámozzuk, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit.Folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, mert hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
    2. A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, a citromok levét és a vékonyan lereszelt héjat. Forrástól számítva 10 percig főzzük, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.
    3. Forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nevességet papírtörlővel felitatjuk. Tetejére szórunk egykevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítunk.

      BIRSALMÁS FINOMSÁGOK EGY HELYEN! >>> 

      MINDENFÉLE LEKVÁROK >>>

Megjegyzés

Az előkészítés időigényesebb, mert kemény gyümölcs lévén nem könnyű a feldarabolás (de itt kapnak szerepet családunk férfitagjai :)). Sütibe, vajas kenyérre kenve, szósznak kitűnő alapanyag. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

cupcakedoll
Isteni! Tipp: én főzés, kavargatás, leégésveszély helyett gondoltam egy merészet, és bedobtam a mikróba. Időnként, kb 10 percenként megkavarom, rendesen sűrűsödik, viszont nem ég le, és nem kell felette állni folyamatosan. Megvártam a kívánt sűrűséget, zsupsz be az üvegekbe, és kész!
gyongyos10
Kedves Edit! Annyira sajnalom, hogy nem neztem be ide mar egy jo ideje, remelem hasznat veszed mondjuk jovore a birssajt-receptnek.Nos a mennyisegeket (gyumolcs,cukor,citrom)te varialhatod az izlesed szerint, en nem teszek bele tobb cukrot, mint a mar megtisztitott gyumolcs sulyanak a fele.Hejastol hasznalom fel, mert igy hamarabb megkot.Nos odateszem a felkockazott birset 2-3 bogre vizzel, jo puhara fozom,aztan botmixerrel turmixolom,majd hozzaadom a cukrot, citromlevet(ez is izles szerint, de akar ki is hagyhato).Pici langon fozom, sajna kavargatni kell.Ha eppen nincs sok idom,akkor felbehagyom es masnap is fozom.Amikor mar szep \"fenyes\" a massza, akkor adok hozza par marek durvara vagott diot, majd vizzel kioblitett formakba, tepsibe ontom, de ne legyen 4 cm-nel vastagabb a massza. Szellos helyen szaritom, amikor a teteje tapintasra kemeny, akkor megforditom es ismet szaritom par napig.Majd szeletelem, papirdobozban tarolom,jo sokaig elall. Ha nem fogy a birsalmalekvar,akkor abbol is keszitheto, kiszedjuk az uvegbol, pici forro vizzel elkeverjuk es a fent leirt modon jarunk el vele.
editcs
Gyongyos 10-nek szeretnek intezni egy kerdest,ha ratalal kerdesemre szeretnem ha valaszolna.Olvstam komment-ben hogy tudod a birsalma sajtot kesziteni,en kernelek ha van ra idod ird le nekem hogy kell elkesziteni.NEM TALALTAM SEHOL.Elore koszonom!
gyongyos10
Remelem, minden rendben lesz.A hejat azert nem szedtem le, mert akkor kevesebb a fozesi ido(hamarabb besuriti a pektin-tartalom).Ha csak 10 percet fozted es ugy latod ma, hogy nem eleg suru, akkor esetleg tedd meg vissza es fozzed ujra meg kb.20 percet.Igen, mivel tomor gyumolcs, elegge frocsog kozben.Az iden annyit valtoztattam, hogy kuktaban elofoztem 20percig, aztan ugyanott botmixerrel pepesitettem, majd fedo nelkul pici langon surusodesig foztem kb.egy oran at.Neha-neha kavargattam csak,mert a kuktaban nem kozmasodik oda.Tudni kell, hogy ha rajtahagyod a hejat, akkor picit fanyarabb az ize, igy nem mindenki szereti.Ugyanigy keszitettem a birsalma-sajtot is, csak azt hosszabb ideig foztem, majd lapos uvegtalba tettem, most szaradnak.Ez kb.2 het.
kindertojás
Ma megfőztem a lekvárt, de a héját nem tettem bele, szépen meghámoztam, és a három kiló almából maradt egy. Az íze isteni, még pihen az üvegekben, holnap kapja meg a tartósítószert. Viszont a 10 perces főzés közben nagyon fröcsög. Vigyázat! Ez az első birsalma lekvárom, kipróbáljuk, aztán ha sikerül, akkor mehet bele későbbiekben a héja is. :-)

Hasonló Receptek

Magazin