A birsalmalekvár elkészítéséhet megmossuk, majd feldaraboljuk a gyümölcsöt. Nem hámozzuk, mert értékes a héja is. Mivel elég tömör a birsalma, vizet öntünk rá, kb. 2-2,5 csészényit. Folyamatos kavargatás mellett puhára pároljuk, közben kavargatjuk, mert hamar odaég. Lehűtjük, majd botmixerrel pépesre zúzzuk.
A cukrot 1 csésze vízzel sziruppá főzzük, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz, majd belekeverjük a citromok kifacsart levét és a vékonyan lereszelt citromhéjat is. Forrástól számítva 10 percig főzzük, ugyanis a birsalma magas pektintartalma miatt a lekvár hamar besűrűsödik.
Forrón üvegekbe szedjük, másnap a tetején keletkezett kis nevességet papírtörlővel felitatjuk. Tetejére szórunk kevés befőzőport, amit fogyasztáskor majd eltávolítunk.
Az előkészítés időigényesebb, mert kemény gyümölcs lévén nem könnyű a feldarabolás. Sütibe, vajas kenyérre kenve, szósznak kitűnő alapanyag. Megéri a fáradtságot, talán az egyik legízletesebb, legkarakteresebb gyümölcsünk. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!