A birsalmabefőtt elkészítéséhez a megmosott, meghámozott birsalmákat a magházuk eltávolítása után apró darabokra vagy vékony cikkekre vágjuk.
A fehérborecetet 5 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel együtt a cukor teljes feloldódásáig forraljuk. Beletesszük a birsdarabokat, puhára főzzük 12-15 perc alatt, majd az előkészített sterilizált csatos vagy csavaros befőttesüvegekbe rétegezzük, és ráöntjük a szirupot.
Másnap a szirupot leöntjük a birsről, újra felforraljuk, és visszatöltjük az üvegekbe. Harmadnap mindezt megismételjük, és a birsre annyi szirupot öntünk, hogy jól ellepje.
Végül a légmentesen lezárt üvegeket fejtetőre állítjuk 5 percre, majd visszafordítva hagyjuk kihűlni. Sötét, hűvös helyen tároljuk.