Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!

Bár nyersen nem sok élvezetet nyújt ez a gyümölcs, annál jóval értékesebb, hogy csak levegőillatosítónak használd! Sütve, főzve vagy párolva a téli kedvenced lehet.

1. Süsd meg magában

A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt szeleteld ujjnyi vastagra, és süsd addig tepsiben, amíg a teteje megpuhul, az alja pedig karamellás lesz. Esetleg önthetsz alá egy kevés vizet. Végül szórd meg vágott vagy darált mandulával, dióval, napraforgó-, szezám- vagy tökmaggal. Ünnepi csemegének is beillik, ha sütés után meglocsolod egy kevéske alkohollal és megbolondítod karácsonyi fűszerekkel vagy mézet csorgatsz rá.

2. Készíts birsalmasajtot

Igazán nem túl bonyolult, és nagyon sokféleképpen hasznosítható – feltéve, ha nem falja be azonnal a család, amint elkészült. Megszórhatod durvára aprított dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy vékonyra szelve és sajttal társítva partifalatként kínálhatod, apróra kockázva pedig pudingot, tejberizst, tortát díszíthetsz vele.

Legjobb birsalmasajt recept >>>

3. Tölts vele rétest, pitét, fánkot

Meghámozott almával együtt reszelj ugyanannyi birset egy nagyobb lábasba, öntözd meg citromlével, szórj rá cukrot és őrölt fahéjat, majd állandóan kevergetve addig párold, amíg teljesen elfő a leve. Hagyd langyosra hűlni, végül simítsd – vastagabb, tiroli típusú – réteslapra vagy pitetésztára. A birsből főzött lekvárt fánkba töltheted, de omlós linzerekre, teasüteményekre és vajas kenyérre kenve is fenséges.

4. Húsokhoz is illik

Kiváló őszi–téli köret, ha befőttként kínálod vagy együtt sütöd meg sertéscombbal, tarjával, egész csirkével, pulykával, illetve azonos nagyságúra darabolt burgonyával. Kb. 30 perc sütés után rendezd el a hús körül, és hintsd meg sóval, borssal, vajdarabkákkal. A puhára sült birset turmixold össze egy kevés szafttal mártásnak, és főzőtejszínnel tedd bársonyosabbá. Őrölt fahéjjal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítsd pikánsra.

5. Birscsatni

Birsből is főzhetsz a befőttnél sűrűbb, ám a lekvárnál hígabb állagú, erősen fűszerezett szószt. Az Indiából világszerte elterjedt, nálunk is egyre népszerűbb csatni (chutney) húsok és halak, sós tészták, valamint rizs és sajtok különleges kísérője.

A legjobb birsalmás receptek - válogass kedvedre! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss