Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Birs? Bírlak!

default user icon
MME
A birsalma az álcázott csoda! Azért álcázott, mert kemény, fanyar, kívül bolyhos, a hozzá nem értő simán kihajítja, és még azt sem tartja *százasnak*, aki ilyet eszik, vagy egyátalán foglalkozik vele.

Természetesen nem kell szobrásznak lenni ahhoz, hogy ehetőt faragjon az ember belőle! De érdemes éles kést használni az előkészítéséhez. Magháza masszívan kemény. Faluhelyen még a szekrény tetejét díszíti, és illatozik a háziak örömére. Ebben rejlik ereje.

A birsből készült pálinka pedig az egyik kedvencem. Úgy tűnik, az almapálinkák Magyarországon újra előkelő helyre találnak. Már csak a szintén szenzációs almaborokon van a felzárkózás ideje. Ha már a boroknál tartunk, említsük meg a RATAFIÁT: bor párlatból készült likőrbor, amiben birsalmát áztatnak, de nagyon népszerű a málnás, diós, narancsos, arkangyalfüvet változat is. A ratafiát fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt, de desszertek mellé is, hidegen kínálják.

Húsa gazdag pektinben, ettől lesz a birsalmasajt kocsonyás, a konzervipar is használja lekvárok sűrítésére. Habár E-számmal jelölik, azok közé tartozik, amik hasznosak a szervezet számára, például elősegíti az emésztést és a bélműködést. Nekem úgy tűnik, a pektinnel sűrített lekvárok reduktívabbak, ízük, illatuk, állaguk jobban megőrzik a friss gyümölcsét.

A birs sült szárnyasok és vadhúsok kitűnő kísérője lehet. Akár az ételbe belekomponálva, akár kompótnak vagy sajtnak elkészítve. Kalóriaszegény, 33 kcal van 100 g birsben. Káliumban gazdag. Meg is lehet tölteni, mint a töltött paprikát, darált hússal vagy rizzsel. Hamarosan egy ilyen receptet is készítek a Mindmegettének.

Ebben a receptben a birs kacsa kísérője, és kiegészül egy kis parfümmel, vagyis friss fűszerekkel: mentával, bazsalikommal és bodzával. Azt kell mondjam, szenzációs, tökéletes ízharmónia! És ha valaki parfümpárti, akkor biztos tudja, hogy a birs magját a parfüm- és a gyógyszeripar is felhasználja.

Sült kacsacomb illatos birskompóttal és jégcsapretekkel

Hozzávalók:
4 darab kacsacomb
fél narancs
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor

bors

A kompóthoz:
2 nagyobb birsalma
1 dl bodzaszörp
2 levél menta
2 levél bazsalikom

A körethez:
2 jégcsapretek
1 evőkanál vaj
8 szem kelbimbó

Elkészítés: A kacsacombokat megtisztítjuk, félbevágjuk, megsózzuk. Serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fél narancsot, a héjas fokhagymagerezdeket, borsozzuk, aláöntjük a bort, és lefedve 160 fokot 2 órát sütjük. Levesszük a fóliát, ha kell, öntünk alá még kevés bort, és szép ropogósra sütjük.

A birsalmát megmossuk, félbevágjuk, a magházat kivágjuk, és héjastul apró kockára vágjuk. A szörpöt aláöntjük, és puhára főzzük. Lehűtjük, és a felaprított zöldfűszerrel összekeverjük.

A jégcsapretket megtisztítjuk, karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, és rajta a retekkarikákat megpirítjuk. A kelbimbók alját levágjuk, majd leveleire szedjük, és sós, forró vízben leforrázzuk, majd leszűrjük.

A combokat a sült retekkel, a kelbimbólevelekkel és a birskompóttal tálaljuk.

A retek köretként való használata nem megszokott a mindennapokban, de ajánlom: próbálják ki! Gyorsan elkészül, szinte bármikor beszerezhető. Kézzel, késsel kicsit megfaragva pedig kézműves remek.

Ügyeljünk arra, hogy a köret ne legyen túl fűszeres és sok, hiszen a nevében benne van a lényeg: köret! Persze közhely, de mindenhol azt hallani, hogy a magyar mennyire köretkedvelő nép. Én inkább csórónak nevezném, sok krumplival tele a has… :)

Birsalma kompót recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss