Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Birs báránnyal, libamájjal, lekvárnak, lepénynek

default user icon
MME
Ha a piacon csábítóan hívogatnak az aranysárga birsek, de nem tudod, mit készíthetnél belőle, segítünk! Hagyományos és különleges recepteket kínálunk birssel!

A birsalma és a birskörte nyersen élvezhetetlenül fanyar és kemény. Főzés után rózsaszínű gyümölcshúsával likőröket, lekvárokat, húsételeket ízesítenek, különleges ínyencségeket készíthetünk vele.

Hagyományos receptek birsből

Birsalmasajt

Szép érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és 1 kiló anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk. Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandóan kavargatva 10–15 percig főzzük, amíg hideg porcelántányérba cseppentve a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti kivizezett formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad. Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót. Másnap pergamenpapírra kiborítjuk, és száraz, langyos helyen tartjuk 2–3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.
Birsalmasajt recept >>>

Birsalmakocsonya

A birsalma vastagon lehámozott héját és magházát jól megmossuk, és annyi hideg vízzel tesszük fel főni, amennyi ellepi. Addig főzzük, amíg a leve piros lesz. Szitára öntjük, és másnapig hagyjuk csöpögni. Ahány pohár a lé, annyi pohár cukorral addig főzzük, amíg hideg vízbe cseppentve a lé megkocsonyásodik. Üvegekbe töltjük, másnap kötjük le. Sütemények, torták bevonásánál nagyon szép díszítőanyag. Rendszerint akkor készítjük, ha birsalmabefőtt eltevésénél sok héj marad.

Crumble – almával és birssel

Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg liszt
50 dkg alma
50 dkg birs
13 dkg vaj
12 dkg barna cukor
csipet só
Elkészítése: Az almát és a birset meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, felkockázzuk. 4 dkg vajjal és 4 dkg barna cukorral 15 percig pároljuk. Közben egy tálban villával összekeverjük a maradék cukrot, a lisztet, 8 dkg lágy vajat és egy csipet sót: morzsálékony tésztát kapunk. Egy sütőformát vagy jénai edényt kikenünk a maradék vajjal, egyenletesen elosztjuk benne az almás-birses keveréket, végül rámorzsoljuk a tésztát. Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 30 percig sütjük. Melegen tálaljuk. (Vaníliafagyit vagy tejszínt is kínálhatunk hozzá…)
Almás crumble recept >>>

Birspürés lepény

Hozzávalók 6 személyre:
mélyhűtött vajas tészta
1 kg birs
15 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tejszín
2 tojás
Elkészítése: A birseket megmossuk, négybe vágjuk, a magházat kivágjuk, majd felkockázzuk. Lábasba tesszük, kis vizet öntünk alá, és lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megfőtt, hagyjuk kihűlni. Ezután egy habverővel keverni kezdjük, hogy pürét kapjunk. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a tejszínt és a tojásokat. Egy tepsit kibélelünk a kiolvasztott vajas tésztával, beleöntjük a birspürét. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 45 percig sütjük. Hidegen tálaljuk.

Különlegesek ízvilág birssel

Birs-chutney

Hozzávalók:
3 nagy birs
2-3 chilipaprika
35 dkg barna cukor
2 dl fehérborecet
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér  

Elkészítése: A birseket megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk és megsózzuk. A chilipaprikát hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, és nagyon apróra vágjuk. Edénybe öntjük az ecetet és a cukrot, felforraljuk, majd gyenge tűzön 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a birset, a gyömbért és a chilit. 1 órán át főzzük gyenge tűzön, időnként megkeverjük. Tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk. Hűtőben 2 hétig eláll, ha később szeretnénk fogyasztani, tegyük mélyhűtőbe vagy tegyünk a tetejére egy pici szalicilt.

Kakukkfüves-citromos birslekvár

Hozzávalók:
5-6 szép birs
5 dl víz
40 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
Fél kávéskanál fahéj
1 citrom
4-5 szál friss kakukkfű
Elkészítése: A birseket meghámozzuk, kicsumázzuk, majd kockákra vágjuk. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot, a vaníliás cukrot, a kakukkfüvet, a fahéjat, összekeverjük. Kis vizet öntünk hozzá, fedő alatt feltesszük főzni. Időnként megkeverjük, ha szükséges, kis vizet adunk hozzá. Amikor a birs már darabjaira esik, pürésedni kezd, tiszta üvegekbe töltjük, hagyjuk kihűlni, majd lezárjuk.

Libamáj fűszeres birssel

Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet libamáj (kb. 8-10 mm vastag)
2 birs
2 rúd fahéj
2 csillagánizs
néhány szem kardamom
10 dkg cukor
1 dl vörösborecet
pici liszt
vaj

bors
Elkészítése: A birseket meghámozzuk, negyedekre vágjuk, kicsumázzuk. Egy edényben vizet forralunk, beletesszük a birset a fahéjjal, a csillagánizzsal és a kardamommal. Addig főzzük, amíg a birs megpuhul. Ezalatt az idő alatt nagyon lassú tűzön állandóan kevergetne megolvasztjuk a cukrot, hogy folyékony és aranyszínű legyen. Óvatosan adjuk hozzá a vörösborecetet, és főzzük tovább egy kicsit. Adjuk hozzá a lecsepegtetett birset. Sózzuk, borsozzuk a libamájszeleteket, forgassuk meg lisztben, majd mindkét oldalukat süssük meg forró vajban. A meleg birseket osszuk szét 4 tányéron, majd mindegyikre tegyünk 1-1 szelet libamájat. Öntsünk egy kevés szószt mindegyik tányérra.

Bárány-tajine birssel 

Hozzávalók:
1 kg báránylapocka 2 centis kockákra vágva
2 nagy fej hagyma durvára aprítva
őrölt bors
2 kávéskanál pirospaprika
1 csokor friss koriander
1 kávéskanál sáfrányos szeklice
1 kávéskanál gyömbérpor
50 dkg megtisztított, hámozott birs
6 dkg vaj
1 csésze aszalt szilva (előzőleg beáztatva)
Elkészítése: Tegyük vastag falú edénybe a megmosott, felkockázott húst és a hagyma felét. Szórjuk meg a paprikával és borssal, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Tegyük fel főni, és adjuk hozzá a felaprított koriandert, a sáfrányos szeklicét és a gyömbért is. Amikor felforrt, vegyük takarékra a lángot. Közben kockázzuk fel a birsalmát, futtassuk meg az olvasztott vajon a maradék hagymával. Amikor a hús félig megpuhult, adjuk hozzá a hagymás birset és a lecsöpögtetett aszalt szilvát. Főzzük készre. Kuszkusszal vagy rizzsel tálaljuk.

Birsalma kompót recept >>

Ezek is érdekelhetnek

Friss