Birkapörkölt

default user icon
11 4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg birkahús,
  • 15 dkg zsír vagy olaj,
  • 3 fej vöröshagyma,
  • 2 zöldpaprika,
  • 1 paradicsom,
  • só,
  • pirospaprika,
  • cseresznyepaprika,
  • vörösbor

Elkészítés

    Elkészítése: A húst megmossuk, a faggyús részt eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsíron vagy olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, beletesszük a felkockázott húst, összekeverjük, majd felöntjük kevés vízzel vagy ízlés szerint vörösborral, ízlés szerint megsózzuk. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, esetleg egy kevés cseresznyepaprikát, és lassú tűzön főzzük. Ha szükséges, az elpárolgott vizet pótoljuk. Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Kincse Norbert 2 évvel ezelőtt
A recept kiváló, de azért 2 dolgot szeretnék hozzátenni. Az egyik, hogy olajat soha semmilyen pörkölthöz ne használjatok! Zsírban pirítsuk a hagymát! Egészségesebb és ízesebb is így az étel. A másik, hogy az őrölt paprikát ( nem pirospaprika )nem szabad a zsírban a hagymához pirítani, mert ha utána még több mint 1,5 órát főzzük is, kesernyés ízt ad az ételnek! Elég az étel elkészülte előtt 40-50 perccel beletenni. A fentiek betartása mellett tiszta jó minőségű alapanyaggal, ízlés szerinti, de enyhe fűszerezéssel lassan, fával főzve nem lehet elrontani. És a hagymával szerintem sem szabad spórolni!
Serényi László 6 évvel ezelőtt
Kedves Molnaga most csinálok birkaperkeltet,és mivel olvastam a h.sz-odat raktam bele minden zöldfűszert amit írtál, mert voltak cserépben! Ha nem lesz jó megkereslek.... amúgy jó dörzsölt tarhonyát szánok hozzá,ésn mielőtt kész a perkelt pár bergenyét belefőzök.
Molnárné Nádasi Gabriella 6 évvel ezelőtt
sziasztok! mi egy tanyán lakunk, gyakran eszünk birka/bárány ill. kecskehúst. ha megengeditek, belekontárkodok egy kicsit:) én minden pörköltbe teszek (mennyiségtől függően, mi pl. 4-en vagyunk) egy mokkás kanálnyi cukrot:) ezenkívül a fent említett állatkák nagyon szeretik a bazsalikomot, kakukkfüvet, tárkonyt, majorannát:) főleg frissen:):)
dr.Garay Tamás 10 évvel ezelőtt
Apránként jut eszembe minden...Akkor lesz igazán jó a pörkölt, ha kb. 2 cm mustárt is adunk hozzá. Aki nem hiszi, próbálja ki, nem fog csalódni.Egy egri mesterszakács még egy kiskanál áfonyalekvárt is tett a pörkölthöz...Na, azt talán nem kellett volna:-)
dr.Garay Tamás 10 évvel ezelőtt
Bocs, a hozzászólást Ferkónak küldöm, aki 1 közepes fej hagymáról ír...
dr.Garay Tamás 10 évvel ezelőtt
Én szolnoki vagyok, (Karcagtól 50 km) de legalább olyan jó a birkám, mint Karcagon. A pörkölt lelke a hagyma, így 1-1,5 kg birkához legalább 3 fej hagyma kell. Szerintem...:-)
11 évvel ezelőtt
Én a legszebb birkahúst, amiből a legfinomabb birkapörköltöt lehet készíteni, Karcagról, a sógornőmtől szoktam kapni. Ott főzik az ország legjobb birkapörköltjét!
Kohári Beáta 11 évvel ezelőtt
Az igazi birkapörkölthöz csak sót, és paprikát kell adni. A többi a szakácson múlik.... Ha igazán finom pörköltöt akartok enni, menjetek el Karcagra, ahol évről évre birkafőző versenyt tartanak, 100-120 indulóval. ÉRDEMES!
nagy istván 11 évvel ezelőtt
Nem rossz a recept ,de ez csak birkahúsból készült pörkölt. Az igazi Birkapörköltet csak egész birkábol lehet főzni(láb, fej ,belsőségek).
Páll Ferenc 12 évvel ezelőtt
Én így csinálom: 1 kg húshoz 1 közepes fej hagyma 3-4 dkg zsír 2 dkg (1 evőkanál ) piros paprika 1 dkg csípös paprika 2 dkg (lapos evőkanál) só 1 gerezd fokhagyma 0,3 dkg majoranna 0,1 db. zöld paprika 0.1 db paradicsom (0,2 dkg bors) csipetnyi szerecsendió ! 0,05 dl száraz vörös bor (haöreg a nyersanyag) A főzés technikai eljárása ugyan az mint fent. Vízzel addig öntöm fel, hogy ellepje. Ha nem paprikást (mint fent), hanem pörköltöt akarok főzni, akkor a megdinsztelt, bepaprikázott hagymát kiszedem, az ott maradt zsírba belerakom a húst, alulra a csontos részt (az mozgatáskor felcsiszolja a lekozmálni készülő húst). Fele húsnál rászórom a paprika felét, a só felét, gödröt készítek, beleszórom a hagyma felét. Ismét hús, paprika, só nem(!), gödör, hagyma. Lassú tüzön víz nélkül(!) melegítem. Függőleges tengely körül rázogatom, hogy oda ne ragadjon. Lassan "feladja" a levét és főni kezd. Ha a tetején lévő hagyma szétfőtt, mehet bele a többi alkatrész, majd lehet kóstólni, ha kell, sózni. Ritkán kell hozzá vizet adni, de azért figyeljünk! Süssük zsírjára. Ezzel a módszerrel készült hús sokkal ízesebb mint a paprikás, de a leve nincs olyan izletes, mint annak.

Hasonló Receptek

Magazin