Bio kenyér házilag

default user icon
4 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg bio teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 12,5 dkg rozsliszt
  • 5 dkg friss élesztő, de lehet szárított élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3,5 dl langyos tej
  • 1 púpozott evőkanál cukor + 2 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál tengeri só
  • 3 evőkanál olívaolaj (sima olaj is jó)
  • 2 csapott teáskanál őrölt kömény

Elkészítés

    Elkészítés: A kétféle lisztet egy nagy tálban összekeverem, és 50 fokos előmelegített sütőbe teszem kb. 5 percre. 1,5 dl langyos tejbe belemorzsolom az élesztőt, hozzákeverem az 1 evőkanál cukrot. Ha beindult az élesztő, a lisztbe lyukat formálok, beleöntöm az élesztőt, és hozzáadom a 2 teáskanál cukrot. A tálban lévő liszttel óvatosan betakarom az élesztőt, és visszateszem az 50 fokos sütőbe 15 percre. Az idő letelte után hozzáteszem a sót, a köményt, a tejet, a vizet és az olajat, és robotgéppel simára összedolgozom, 30 percre visszateszem az 50 fokos sütőbe kelni (duplája lesz). Ha letelt az idő, kicsit átgyúrom kézzel (liszt segítségével a tál oldaláról leszedem, ami ráragadt), és a kivajazott (sütőpapírt is használhatunk) tepsibe teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőbe 50 percig sütöm. Ha megsült, konyharuhába bugyolálom, és hagyom kihűlni.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szabó Ilona 3 évvel ezelőtt
Tegnap megsütöttem a második kenyeremet a recept egy kis módosításával. 1 teáskanál őrölt kömény elég volt bele. 50 plusz 20 dkg liszt kellett, és másfél deci langyos víz, de ezt adagoltam miközben összegyúrtam a kenyeret és azért maradt ki belőle egy pici. Most kettőt sütöttem ebből a lisztből, egy kis bucit, meg egy kis veknit. Mind a kettőt sütőpapírral kibélelt formába tettem, és mindkét formát egy tepsire raktam a sütőben. Villanysütőm van, 50-60 perc kell a sütéshez, 200 fokon. Az első kenyerem belseje egy kicsit szalonnás maradt 50 perc után is.
Szabó Ilona 3 évvel ezelőtt
Most készült el a kenyerem, éppen bebugyolálva hüldögél. Nekem 35 dkg liszttel több kellett hozzá, nem tudtam az asztalon összeállítani, nagyon garadt és híg is volt.
Fehér Róbert 5 évvel ezelőtt
Kicsit csaltam...rábíztam a kenyérsütő gépre. Mindent beledobáltam, aztán \"teljes ,kiőrlésű kenyér\"-program. Mennyei lett, és semmi macera nem volt vele. Lusta háziasszonyok álma. :) Fantasztikus a recept, már alig várom, hogy kicsit kísérletezgessek vele, és feltuningoljam mindenféle magvakkal. Köszönöm a receptet!
Máthéné Flick Katalin 5 évvel ezelőtt
Nagyon jó recept!!! Igazán finom lett a kenyerünk! Nem volt ideje teljesen kihűlni....,és ami maradt, még másnap reggelre is tökéletes puha.

Hasonló Receptek

Magazin