Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bezárta a Nagyi Palacsintázóját a Nébih

default user icon
MME
30 kg nyomonkövethetetlen készétel forgalomba hozatalát tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy budai vendéglátóhelyen, Hepinagyi kft. üzemeltet.

Ehhez a céghez tartoztak A Nagyi palacsintázója étkezdék Budapesten. A Nébih szerint a palacsintázó számos ponton megsértette a jogszabályokban előírt élelmiszer-biztonsági és higiéniai követelményeket, az viszont nem derül ki, hogy pontosan melyik budai egységről van szó.

A június közepén tartott ellenőrzés során Nébih szakemberei az üzletben erősen szennyezett berendezéseket találtak és koszos helyiségeket találtak. A kötelezően előírt HACCP rendszert nem működtették, az ételkészítési technológia nem volt biztonságos, továbbá a takarítási utasítás sem volt megfelelő. A személyzet élelmiszerbiztonsági oktatásáról szintén nem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni.

Az üzlet szemmel láthatóan régóta takarítatlan helyiségeiben a hűtő- és fagyasztó berendezéseket jeges, szennyezett és rozsdás állapotban, több esetben belső világítás nélkül használták. A hűtőkben fedetlenül tárolták egymás mellett a túrókrémet, a milánói makarónit, a gyümölcssalátát, a tejszínes-sonkás gombakrémet és a sertéspörköltet, esetenként az ételek előkészítéséhez használt kanállal együtt. A tálalópulton szintén fedetlenül, szennyeződésnek kitéve kínálták a kakaóport, diót, mézet és mogyorókrémet.

Az ellenőrök 30 kilogramm jelöletlen, nyomon követhetetlen készételt különítettek el, egyúttal elrendelték annak élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. A helyszínen tapasztalt súlyos, a fogyasztók egészségét veszélyeztető hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem ételkészítő és –forgalmazó tevékenységét.

A vendéglátóhely ételkészítő tevékenységét akkor folytathatja, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított  takarítási utasítást  kidolgozták, a másik üzletben előre megsütött palacsinta készítésére épített  technológiát biztonságossá tették, a HACCP-rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a NÉBIH szakembereinek bemutatták.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Forrás: Nébih 

Ezek is érdekelhetnek