Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Beverly Hills-i idill

A harmonikus család Beverly Hills-ben, a nyüzsgő város szomszédságában, nyugalmas, fákkal borított gyönyörű környezetben él. Egy vacsora alkalmával találkoztunk. Óriási kertjük kisebb mezőgazdasági vállalkozással is felérne. Nyolc dél-amerikai kertész hétfőtől-péntekig termeli a családnak a zöldség-gyümölcsöt, a fűszernövényeket.

Az állatállományon is meglepődtem. Kakasok, tyúkok, kacsák, kecskék, fekete minidisznók, legalább hatvan nyúl, fürjek... de láttam teknősbékákat és aranyhalas medencéket is. A lovardáról és a három kutyáról, na meg a macskákról nem is beszélek. Nem gondoltam volna, de mindez Beverly Hills kellős közepén!
 
A vacsorát megelőzően, a kertet nappal is sikerült szemügyre vennem. A kuncsaft szólt, hogy mielőtt összeállítom, mit fogok főzni, beszéljek a főkertésszel. A kertész szerint a család szinte alig jár közértbe, tejterméket, kenyeret, lisztet, csokoládét (édességet), és sötét húsú állatot egyáltalán nem fogyasztanak. A halféleségeket és a tengeri herkentyűket az internet segítségével a keleti partról és Alaszkából vásárolják, amiket aztán a fagyasztókban halmoznak fel. Főzésem napján megszámoltam a hűtőszekrényeket. Hét volt a konyhában, négy az előtérben, és még találtam hatot a garázsban. Ez nem tűnt kevésnek...


 
Az óriási, kastély jellegű házban cselédek szorgoskodnak. Valamennyien a kert hátsó részében található különálló házban laknak, így éjjel-nappal készen állnak a család kiszolgálására.

Az évek során sok család életébe nyertem betekintést. Megrendelésre házhoz járok, és sokszor hétfogásos vacsorákat főzök. A kereslet egyre növekszik, bár a felmérések szerint az USA-ban meglepően kevés, csak körülbelül 2100 személyi szakács dolgozik.

Szóval sok helyen megfordultam eddig, de minden háztartás közül ez őrizte meg a legjobban a régi angol úriházak hangulatát. A csokornyakkendős komornyiktól a társalkodónőig, a személyi sofőrtől a személyi szakácsig. Minden olyan, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A háztartás rendezett, kiegyensúlyozott, mindent előre megterveznek, nincs idegeskedés és rohangálás. Az egész család egészségesen étkezik. A kisfiú rengeteg lazacot eszik, ami gyermekkorban nagyon fontos táplálék a jó csontfejlődés és az Omega-3 zsírsav miatt. A halétkek mellett a család szinte csak gyümölcsön és zöldségen él, és csak heti egy alkalommal fogyasztanak csirkét, a családfő pedig báránybordát.
 
A menüt előző nap állítottam össze, figyelembe véve a család különleges kívánságait. Előételnek homárt sütöttem vaníliával, ezek után gyömbéres dísztökleves következett. A helyes kis tököket sütőben megsütöttem, majd az elkészült forró levest visszatálaltam a kikapart tökhéjba. Mind a három családtagnak különböző színű tök jutott. A főételhez a fácánt Oregonból hozattam és rolád készült belőle, shiitake gombával és spenóttal megtöltve. Volt kemencében sült fokhagyma és lazacfelfújt is.
Elgondolkodtató volt látni, hogy a rohanó világban így is lehet élni.

Aztán eszembe jutott az is, hogy amikor én voltam fiatal, a legtöbb magyar gyerek mennyivel egészségesebben táplálkozott. Pénzből kevesebb volt, nem voltak tengeri ételek, de gyorsételek, üdítőitalok sem! Ami az asztalra került, azt a kiskertek termelték, a szárnyasok a tyúkudvarból jöttek, a tejet-vajat, túrót-tejfölt a tehénke adta, halat meg fogtunk zsebpecával.

 

A chef ajánlata:

Fokhagymás sertésborda

Hozzávalók 4 főre:
4 db sertésborda (csonttal, két újnyi vastag szeletek)
4 gerezd fokhagyma átnyomva
1 kávéskanál cukor
2 evőkanál olívaolaj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
1 kanál friss zsálya (apróra szelve)
só, bors

Elkészítés: Az anyagokat összekeverjük, és a bordákat alaposan, ecsettel bekenjük. Majd hűtőbe tesszük, és 2 órán keresztül pácoljuk. Forró grillen vagy serpenyőben sütjük. A túlsült sertésborda ízetlen, száraz és rágós. Ajánlatos a bordákat a forró grillen csak hirtelen megsütni kívülről (4-5 perc), majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést. Salátával vagy grillezett zöldségekkel tálaljuk. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss