Besameles brokkoli

default user icon
3 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg brokkoli (a fagyasztott is tökéletes)
  • 1 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg trappista sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • zsemlemorzsa
  • ételízesítő
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: Megfőzzük a brokkolit enyhén sós vízben, leszűrjük.
    Elkészítjük a besamelmártást. (Ahány dl mártást akarunk készíteni, annyi dl tejet, annyi dkg vajat és lisztet kell számítanunk, jelen esetben 1 l besamelt készítünk.) 10 dkg vajon kissé megpirítjuk a
    10 dkg lisztet, állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön besűrítjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután belekeverjük a lereszelt sajtokat. A sajttól is sós lesz, kóstolgassuk. A brokkolit kicsit kiolajazott és zsemlemorzsával meghintett tüzálló tálba tesszük, megszórjuk a tetejét ételízesítővel, leöntjük a besamelmártással.
    Közepes hőmérsékleten lefedve, vagy lefedetlenül 25-30 perc alatt elkészül. Amikor megsül, megpirul a teteje, nem is pirul, inkább barna lesz, de ez azt jelzi, hogy már jó. Ha lefedve tesszük a sütőbe, akkor annyira nem pirul, de 30 percnél tovább ne süssük. Sült húsok mellé kitűnő köret, és nagyon laktató.

Megjegyzés

Lehet az arányokon változtatni, készíthetjük annyi brokkolival, besamellel és sajttal, amennyivel akarjuk. Általában én 450 g-os fagyasztott brokkoliból 5 dl besamellel készítem, és a sajtot is csak szemre mérem ki, a kisgyerekeim miatt füstölt sajtot nem is teszek bele, pedig egyébként azzal az igazi.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Várhegyi Barbara 6 évvel ezelőtt
Tényleg nagyon finom! Mondjuk én rajongok a brokkoliért, és ez a recept több, mint jó! Nagyon köszönöm!
Bartalné 6 évvel ezelőtt
Nagyon finom kipróbáltam de nem ilyen hadseregnyi mennyiséggel. Kipróbáltam úgy hogy a besamellhez tömlős füstölt sajtkrémet adtam (de lehet sonkás stb.) Kiváló!. Ezt az ömlesztett sajtos módszert egyébként tésztához is szoktam használni kifejezetten erősíti megbolondítja az ízeket. Csak ajánlani tudom.
Győri Mária 9 évvel ezelőtt
Micurino, nagyon finom a besameles brokkolid! Nekem nem volt füstölt sajtom itthon, viszont mindig van kéznél füstízű sóm . A hatás - és az íz - ugyanaz.

Hasonló Receptek

Magazin