Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Besameles brokkoli

MME MME
3 4.5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Megfőzzük a brokkolit enyhén sós vízben, leszűrjük.
Elkészítjük a besamelmártást. (Ahány dl mártást akarunk készíteni, annyi dl tejet, annyi dkg vajat és lisztet kell számítanunk, jelen esetben 1 l besamelt készítünk.) 10 dkg vajon kissé megpirítjuk a
10 dkg lisztet, állandóan kevergetve apránként hozzáadjuk a felforrósított tejet, csomómentesre keverjük. Gyenge tűzön besűrítjük, csak a végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezután belekeverjük a lereszelt sajtokat. A sajttól is sós lesz, kóstolgassuk. A brokkolit kicsit kiolajazott és zsemlemorzsával meghintett tüzálló tálba tesszük, megszórjuk a tetejét ételízesítővel, leöntjük a besamelmártással.
Közepes hőmérsékleten lefedve, vagy lefedetlenül 25-30 perc alatt elkészül. Amikor megsül, megpirul a teteje, nem is pirul, inkább barna lesz, de ez azt jelzi, hogy már jó. Ha lefedve tesszük a sütőbe, akkor annyira nem pirul, de 30 percnél tovább ne süssük. Sült húsok mellé kitűnő köret, és nagyon laktató.

Megjegyzés

Lehet az arányokon változtatni, készíthetjük annyi brokkolival, besamellel és sajttal, amennyivel akarjuk. Általában én 450 g-os fagyasztott brokkoliból 5 dl besamellel készítem, és a sajtot is csak szemre mérem ki, a kisgyerekeim miatt füstölt sajtot nem is teszek bele, pedig egyébként azzal az igazi. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss